Slišati sliko, videti zvok

Med umetnostjo in znanostjo ne vidijo visokega zidu, marveč široke mostove. Gašper Milkovič Biloslav, Marko Vivoda in Mitja Cerkvenik, mlajši ustvarjalci iz obalnih mest, bodo danes ob 19. uri v portoroškem Monfortu družno predstavili zvočno-svetlobno instalacijo SOUNDLIGHTER 2.0, ki jo bodo obiskovalci lahko okušali do 15. novembra.

Pri povezovanju umetnosti in znanosti so moči pod streho Obalnih galerij v portoroškem 
Monfortu združili  (z leve) Gašper Milkovič Biloslav, Marko Vivoda in Mitja Cerkvenik.  Foto: Andraž Gombač
Pri povezovanju umetnosti in znanosti so moči pod streho Obalnih galerij v portoroškem Monfortu združili (z leve) Gašper Milkovič Biloslav, Marko Vivoda in Mitja Cerkvenik.  Foto: Andraž Gombač

PORTOROŽ > Izolana Gašper Milkovič Biloslav in Marko Vivoda sta se uveljavila kot dvojec Izland, ki skrbi za vizualije na koncertih različnih izvajalcev, Koprčan Mitja Cerkvenik, ki sicer živi v Berlinu, pa kot jesusonecstasy ustvarja analogno elektronsko glasbo, tudi za kratke in dokumentarne filme ter gledališke predstave.

Poznajo se že dolgo, sodelovati pa so začeli pred nekaj leti. “Na živih nastopih smo že ustvarjali skupaj, Marko in jaz vizualije, Mitja pa glasbo,” pojasnjuje Biloslav. Sodelovali so s pesniško skupino Idiot, nastopili na Animateki in na lanskem festivalu Svetlobna gverila, kjer so v produkciji Ljudmile in Zavoda Projekta Atol predstavili prvo izvedbo projekta SOUNDLIGHTER in ga letos ponovili na festivalu In\Visible Cities v Gorici. “Septembra smo bili še na festivalu Lumina v Cascaisu na Portugalskem, največjem festivalu svetlobe v Evropi,” pravi Vivoda. “To je bila za nas zelo pomembna izkušnja, dragoceno okno v svet.” Na takšnem festivalu te se v enem dnevu predstaviš tudi 20.000 ljudem, pravijo, o čemer pri nas lahko samo sanjajo.

Koliko pa jim pomeni predstavitev v portoroškem Monfortu? Veliko, soglasno odgovorijo. Za zdaj tovrstne instalacije lahko predstavljajo samo v tujini, pri nas pa bolj ali manj izključno v Ljubljani. V Istri “to sceno” šele gradijo, denimo v izolski Riibi, zato jim je pomembno, da so njihovo delo prepoznali v instituciji, kakršna so Obalne galerije.

Kdor bo do 15. novembra obiskal Monfort, bo lahko tudi sam oblikoval njihovo avdiovizualno instalacijo. Ustvarili so jo z veliko raziskovanja, truda, improvizacije in eksperimentiranja.

Sprva so vizualizacije sledile glasbi, želeli pa so si, da bi bila povezava med njima še tesnejša in da bi se tudi glasba odzivala na vizualizacije. “Pri vplivanju glasbe na vizualizacije nam je pomagala kimatika, v angleščini cymatics,” pojasnjuje Cerkvenik. “Zvočnik je pod petrijevko vode, ki jo trese in ustvarja vibracije na gladini. Te zajamemo s kamero in jih projiciramo na platno. Ustvarili smo štiri dvometrske senzorje, ki na platnu zajamejo vizualizacije in ustvarijo zvok. Ta prek zvočnikov trese vodo ... Tako smo ustvarili zanko: zvok ustvarja sliko, slika zvok, zvok sliko in tako naprej.”

Obiskovalec lahko stopi mednju in soustvarja instalacijo, s katero se je posredno mogoče seznaniti tudi prek spletne strani www.soundlighter.com. Avtorji upajo, da jo bo v živo izkusilo čim več ljudi. “Naš projekt ti lahko marsikaj da, če si le vzameš čas,” pravi Vivoda. “Obiskovalcem lahko zagotovim najmanj to, da stran ne bodo šli ravnodušni.” ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano