Slike, kipi, fotografije ... in vino

V Lokarjevi galeriji je do konca meseca na ogled razstava del letošnjega mednarodnega likovnega srečanja Vipavski Križ. Enajsto srečanje je postreglo z več novostmi in s pisano udeležbo, saj so se domačim avtorjem in stalnim gostom iz Italije pridružili umetniki iz Indije, Kanade in Španije.

Mednarodno likovno srečanje Vipavski Križ se zaključuje z razstavo v Lokarjevi galeriji.  Foto: Alenka Tratnik
Mednarodno likovno srečanje Vipavski Križ se zaključuje z razstavo v Lokarjevi galeriji.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Tradicionalno mednarodno likovno srečanje v Vipavskem Križu, ki ga v prvih jesenskih dneh prireja Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske, je letos potekalo ob robu svetovno odmevnega prvega mednarodnega bienala akvarela Castra 2015, s katerim je društvo postavilo standarde vsem podobnih mednarodnim srečanjem. Hkrati je tokratno srečanje v Vipavskem Križu minilo tudi ob robu celovite prenove srednjeveškega mesteca. Splet okoliščin je tako po besedah predsednika društva Vladimirja Bačiča pripomogel, da je letošnje ustvarjalno druženje potekalo drugače kot minula leta. Predvsem pa je bilo mednarodno bolj pisano, saj so se članom društva ter gostom iz Slovenije in Italije tokrat pridružili udeleženci bienala akvarela Alfonso J. Tejada iz Kanade, Angela Barbi iz Španije in Amit Kapoor iz Indije. Pod letošnjim srečanjem so podpisani še Franc Golob, Vladimir Bačič, Azad Karim, Silva Karim, Zdravko Dolinšek, Miran Kordež, Jana Dolenc, Ivan Skubin, Anuša Blaško, Silva Copič, Sonja Makuc, Damijana Plešnar, Tea Curk Sorta, David Ličen, Olga Kolenc, Primož Brecelj in Sašo Dominko iz Slovenije ter Wanda Gradnik ter Adriano Velussi iz Italije. Srečanje že tradicionalno povezuje slikarje, kiparje in fotografe.

“V štirinajstih ustvarjalnih dneh smo en dan skupaj ustvarjali v Vipavskem Križu in v bližnjih vinogradih, nato pa so avtorji sami po potrebi obiskali Križ ali pa so delo na osnovi skic nadaljevali v domačih ateljejih. Zaradi okoliščin smo tudi razstavo postavili v Lokarjevi galeriji in ne v tamkajšnji galeriji,” pojasnjuje Bačič.

Rezultat dvotedenskega dela po njegovih besedah prinaša raznolikost v tehnikah, pristopu in razpon v kakovosti del. “Kar je na neki način za tovrstne dogodke tudi značilno. Taka likovna srečanja ne morejo roditi enakomernega pričakovanja. Nekateri pridejo, da se lahko nekoliko sprostijo, da lahko ustvarjajo v bolj sproščenem ozračju. Drugi delajo kakor doma tudi na takih srečanjih zelo resno. Zato je razpon med deli precejšen,” še dodaja Bačič.

Zanimivost letošnjega srečanja so vinareli, izdelani z rdečim vinom, s katerimi se tokrat predstavljajo Golob, Dolinšek, Barbi, Tejada in Kapoor. V družbi profesionalnih umetnikov in likovnih pedagogov tokrat prvič razstavlja tudi popolni naturščik, Ajdovec Sašo Dominko.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano