Slikajo, prepevajo, se družijo na pohodih ...

Na stenah dolga vrsta živobarvnih slik, pod njimi gneča, v zraku smeh in sotočje žuborečega klepeta. Na Kidričevi ulici v Kopru, tam, kjer je več let delovala galerija Contra, so v petek svoje novo razstavišče odprli ljubiteljski slikarji iz likovnega krožka društva Pristan.

Na petkovi otvoritvi novega razstavišča je bilo komaj dovolj prostora  za vse  ljubiteljske 
ustvarjalce,  ki se srečujejo v  društvu Pristan. Foto: Andraž Gombač
Na petkovi otvoritvi novega razstavišča je bilo komaj dovolj prostora za vse ljubiteljske ustvarjalce, ki se srečujejo v društvu Pristan. Foto: Andraž Gombač

KOPER > “Delujemo že osemnajsto leto, imamo 52 krožkov in 450 članov,” pojasnjuje Mojca Brank, predsednica društva Pristan, ki deluje v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje. “Povečini skrbimo za izobraževalne dejavnosti, težišče je na učenju jezikov, obenem pa prepevamo, slikamo, ustvarjamo keramične izdelke, klekljamo, se ukvarjamo s kaligrafijo, se družimo na pohodih ... Skrbimo tako za umske kakor telesne dejavnosti.”

Svoje prostore imajo na treh krajih v mestu: sedež v koprski četrti Bošadraga, učilnico na Bonifiki, poslej pa še večnamenski prostor na Kidričevi ulici, ki ga je vrsto let v najemu imel Mladen Bosanac. Galerist in kustos je v Contro pripeljal marsikatero vrhunsko ime svetovne umetnosti, zadnje čase pa baje živi v Zagrebu. Zaman ga skušamo priklicati tako novinarji kakor njegovi poklicni kolegi.

Zgovornejša je Mojca Brank, vesela, da je občina prostor dala v najem njihovemu društvu, kajpada za nižji znesek, saj skrbijo za družbene dejavnosti. Tam bodo uredili razstavišče, delavnico keramičnih izdelkov s pečjo, predavalnico za umetnostno zgodovino ...

Na stenah se bodo izmenjevala dela članov njihovega likovnega krožka, ki so ga doslej vodili mentorji Anton Flego, Igor Pucer, Marlene Zorman in Fulvia Grbac, zdaj pa ga Nada Dellore.

“Prav odličnim mentorjem naših krožkov smo zelo hvaležni,” pravi predsednica društva. “Zaradi njihovega dobrega dela imamo namreč toliko članov. Če ne bi bili zadovoljni s tem, kar dobijo pri nas, ne bi več prihajali, saj morajo plačevati. Približno dvajset odstotkov stroškov pokrijemo s podporo koprske občine in ministrstva za šolstvo, drugo pa je na naših plečih.”

Stroške s prostovoljnim delom precej nižajo tako animatorji, zadolženi za stike med mentorji in člani, kakor tudi osemčlanski upravni odbor.

Ustvarjalci iz društva Pristan pa niso samo zelo delavni, marveč tudi uspešni, ponosno poudarja Mojca Brank. Likovniki, denimo, so že večkrat osvojili nagrado zlata paleta, ki jo podeljuje Zveza likovnih društev Slovenije, na koprskem extemporu pa so prejeli že vse mogoče, od glavnih nagrad do priznanj.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano