Slavje steklene menažerije

Na 8. plesnem bienalu Gibanica, ki se je v soboto s podelitvijo nagrad sklenil v ljubljanski Stari elektrarni, je slavila predstava Staging a Play: steklena menažerija v režiji Matije Ferlina, ki je prejela nagrado strokovne komisije, medtem ko je občinstvo nagradilo predstavo Čudovita leta Dagmar Dachauer.

Nagrado strokovne komisije je prejela predstava  Staging a 
Play: steklena menažerija v režiji Matije Ferlina.
Nagrado strokovne komisije je prejela predstava Staging a Play: steklena menažerija v režiji Matije Ferlina.  

LJUBLJANA > “Nagrada gre kompleksni in večplastni kreaciji, ustvarjeni z disciplino in brez strahu pred bizarnim. Delo demonstrira raznolik in razburljiv gibalni besednjak. Jasno avtorstvo prinaša idiosinkrazijsko nepozabne predstave vseh plesalcev. Sofisticirano oblikovana luč, scena in glasba uokvirjajo delo, ki gledališko in koreografsko raziskuje fantazijo, obenem pa je prizemljeno,” je svojo izbiro utemeljila žirija, v kateri so bili Kris Nelson, Alja Predan in Mateja Rebolj.

Nagrado občinstva je prejela predstava Čudovita leta avtorice, koreografinje in izvajalke Dagmar Dachauer. Solistični prvenec avstrijske avtorice se ukvarja z glasbo obeh Johannov Straussov v sodobno plesnem kontekstu in z obdobjem Dunajskega kongresa (1814-1815).

Nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije, je na odprtju Gibanice prejela plesna kritičarka Neja Kos. Članice letošnje komisije za nagrado Mateja Bučar, Petra Tanko in Jasmina Založnik so podelile več nagrad. Za koreografsko delo v minulih dveh letih sta nagradi prejeli Snježana Premuš in Tina Valentan, Sabino Potočki so nagradili za producentski prispevek, Andreja Kopač, ki deluje na plesnem področju v številnih vlogah, pa je nagrado prejela, ker s projekti, pri katerih sodeluje, vztrajno odpira vrata mladim ustvarjalcem.

Umetniška fotografija na področju sodobnega plesa ne povezuje samo plesne scene, ampak ustvarja most med njo in občinstvom, menijo na Gibanici. Tako so letos nagradi Ksenije Hribar prisodili fotografoma Nadi Žgank in Sunčanu Stonu.

Kot perspektivno koreografinjo so nagradili Kajo Lorenci, med perspektivnimi plesalci pa Žigana Kranjčana in Gašperja Kunška. Posebno nagrado po izboru komisije je za knjigo No!training lab, variacije na počasnost prejela Katja Legin.

MI, STA


Najbolj brano