Sklenili so krog istrskega prijateljstva

Društva iz Hrvatinov, Škofij in Milj že pet let pripravljajo v mesecu kulture prireditev in z njo utirajo pot ustvarjanju čez nekdanje meje. Letos so odprli vrata še v Hrvaško, saj se jim je pridružilo društvo iz Pulja.

Članice Slovenskega kulturnega društva Pulj so se predstavile z miniaturnimi slovenskimi narodnimi nošami.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Članice Slovenskega kulturnega društva Pulj so se predstavile z miniaturnimi slovenskimi narodnimi nošami.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

HRVATINI > Kulturno društvo Hrvatini, Kulturno društvo Istrski Grmič Škofije in Društvo Slovencev miljske občine so se v soboto zbrali na že peti skupni prireditvi. Vsako leto jo priredi eno od društev, na njih se predstavijo pevci, plesalci, recitatorji in drugi ustvarjalci, ki vsakokrat privabijo polne dvorane obiskovalcev.

“Srečevali smo se naključno, čeprav se med seboj večinoma poznamo, saj živimo blizu. Tako je padla zamisel, da bi skupaj organizirali tudi prireditev,” se začetkov sodelovanja pred petimi leti spominja Andrej Vilhar iz Kulturnega društva Hrvatini. Društvo iz Milj je nato organiziralo še dva izleta, med spoznavanjem Pulja pa so se srečali tudi s tamkajšnjim Slovenskim kulturnim društvom Istra. In tako je bil krog istrskega prijateljstva štirih društev, ki združujejo kar 200 članov, sklenjen.

Člani Slovenskega kulturnega društva iz Pulja so se tako v soboto predstavili na prireditvi Istra smo ljudje v Hrvatinih, kjer so se predstavili s svojimi priredbami slovenskih in hrvaških pesmi ter razstavo lutk v slovenskih narodnih nošah. “Mislim, da bo to obrodilo nadaljnje sodelovanje, ko se bi lahko tudi naša društva predstavila na Hrvaškem. Vsi skupaj utiramo pot, ki je odprta tudi drugim organizacijam, ne le kulturnim društvom, pač pa tudi občinam in krajevnim skupnostim,” še pravi Vilhar.

V Hrvatine so več kot 250 obiskovalcev sobotne prireditve privabili Mešani pevski zbor Adriatic Hrvatini, učenci hrvatinske osnovne šole, Folklorna skupina Oljka, recitatorji Kulturnega društva Istrski grmič Škofije, pevki Kristina Čok in Ema Hribernik, Danilo Devetak, harmonikaški dup Mitja Tull in Andrej Bachi, recitatorka Maria Pia Casagrande, Moška klapa Histri, Mešana skupina Ad Hoc in mešani pevski zbor Encijan.

HR


Najbolj brano