Siniša osvojil občinstvo in žirijo

V okviru letošnjega 10. Piranskega festivala plesa, ki se je po šestih dnevih včeraj končal, je na Tartinijevem trgu Društvo baletnih umetnikov v nedeljo organiziralo prvo slovensko tekmovanje koreografskih miniatur.

 Foto: Foto:Miha Schaffer
Foto: Foto:Miha Schaffer

PIRAN > Tekmovanje je potekalo v dveh krogih. V prvem so se tekmovalci predstavili s koreografskimi miniaturami na glasbo po lastnem izboru, v drugem pa na glasbo slovenskih avtorjev.

Koreografije je ocenjevala strokovna žirija, ki so jo sestavljali priznani ustvarjalci s področja baleta in plesa v Sloveniji in tujini: predsednik žirije Jan-Loup Jordan iz Francije, balerini Valentina Turcu in Maruša Vidmar, publicistka Jedrt Jež Furlan in solist baleta SNG Maribor, Matjaž Marin.

Izmed šestih koreografov in dvanajstih koreografij je komisija za zmagovalca izbrala Sinišo Bukinca, ki deluje na Primorskem kot samostojni umetnik in samozaposleni v kulturi. Bukinac je na tekmovanju predstavil koreografijo I am walking clouds Christine Perry, ki jo je odplesala Romana Fičur ter koreografijo Sedma nevesta (na fotografiji), v kateri je poleg Fičurjeve zaplesal avtor sam. Drugo mesto je zasedla Claudia Sovre, članica SNG Opera in balet Ljubljana, ki se je v prvem krogu predstavila s koreografijo Glasneje od tišine. Tretje nagrade žirija ni podelila.

Bukinac in Sovretova sta poleg zlate in srebrne plakete dobila še priložnost ustvarjanja daljših koreografij za Mladi slovenski balet, ki deluje v okviru Kariernih perspektiv, sofinanciranih iz Evropskih socialnih skladov.

NF, NR


Najbolj brano