Sila se je prebudila z Abramsom

Če se je George Lucas z zadnjo trilogijo Vojna zvezd precej izpel, je njegov naslednik J.J. Abrams s sedmim filmom Sila se prebuja “vernike” popeljal v zlate čase najpopularnejše znanstvenofantastične filmske sage na svetu.

Sveži obrazi Vojne zvezd: Sila se prebuja Daisy Ridley kot 
iznajdljiva Rey ter John Boyega kot dezerter Finn.
Sveži obrazi Vojne zvezd: Sila se prebuja Daisy Ridley kot iznajdljiva Rey ter John Boyega kot dezerter Finn. 

VESOLJE >Po dolgih štirih desetletjih, šestih filmih in kopici “obvodov” Vojne zvezd se je George Lucas (1944) poslovil od ene najbolj dobičkonosnih filmskih franšiz na svetu. Ta vest je pred dvema letoma udarila kot strela z jasnega, saj skorajda nihče iz filmskega sveta niti pomislil ni, da bi se George Lucas, oče Vojne zvezd, utegnil posloviti od nje.

Vojna zvezd namreč ni zgolj filmska franšiza, temveč ena izmed najprepoznavnejših blagovnih znamk ameriške filmske industrije.

K filmom je treba prišteti še prodajo številnih igrač, (video) iger, knjig, stripov, oblačil, ki ob vsaki premieri “obrodijo” na milijone dolarjev.

Disney ni upošteval Lucasovih smernic

A Lucasovo slovo je bilo v finančnem smislu zelo dobičkonosno, saj je svoje podjetje Lucasfilm prodal Disneyu za približno štiri milijarde dolarjev.

Del denarja so mu izplačali v gotovini, del v Disneyjevih delnicah, ohranil pa je vlogo nekakšnega kreativnega svetovalca za naslednje filmske “otroke” Vojne zvezd. Toda pri snovanju sedmega dela, Disney ni upošteval Lucasovih smernic in je režijske vajeti zaupal prekaljenemu mačku bolj pop usmerjenega znanstvenofantastičnega filma J.J. Abramsu (1966) ter scenaristoma Lawrenceu Kasdanu in Michaelu Arndtu, ki so gledalce popeljali v zlate čase prve trilogije Vojne zvezd trideset let po Jedijevi vrnitvi.

Po zmagi Jedijev nad zlobnimi Sithi se vojni kaos v galaksiji počasi umirja, toda v temačnih sencah se prebuja nova nevarnost.

Nepredvidljiva usoda združi poti dezerterja Imperija Finna, bistro pobiralko odpadkov Rey in najspretnejšega uporniškega pilota Poeja v boju proti temnim silam.

Ko postane jasno, da je težko priborjeni mir znova ogrožen, morajo na pomoč priskočiti izkušeni bojevniki na čelu s klenim Hanom Solom in njegovim simpatičnim bevskajočim kosmatincem Chewbacco.

Še najmanj dva filma do leta 2019

J.J. Abrams, ki je že imel prste vmes v visokoproračunskih spektaklih, kot sta Super 8 in Misija: Nemogoče 3 (posnel je tudi zelo uspešno televizijsko nadaljevanko Skrivnostni otok), se je v sedmem filmu Sila se prebuja poklonil starostam Vojne zvezd od Harrisona Forda v vlogi Hana Sola, Carrie Fisher v vlogi princese Leie do Marca Hamilla kot Luka Skywalkerja. Film pa je osvežil s številnimi novimi simpatičnimi obrazi, ob katerih bodo najbolj predli tisti, ki so si ogledali enega najboljših znanstvenofantastičnih filmov leta 2015 Ex Machina v režiji Alexa Garlanda, kjer v glavni vlogi blestita Oscar Isaac, ki v najnovejšem filmu Sila se prebuja navdušuje kot neustrašni pilot Poe, ter Domhnall Gleeson, ki je general Prvega reda oziroma tistega, kar je ostalo od mogočnega Imperija.

S svojo vlogo jedijevskega vajenca, ki ga je zaneslo na temno stran, je opozoril tudi Adam Driver, ki je sicer najbolj zaslovel z vlogo neprilagojenega partnerja Hanne Horwath v televizijski nadaljevanki Punce. Od muh pa ni niti popolna neznanka Daisy Ridley v vlogi iznajdljive Rey.

Kaj obeta nadaljevanje Vojne zvezd? Disney je napovedal še najmanj dva filma do leta 2019. Leta 2017 naj bi soj filmskih platen ugledal Rogue One: A Star Wars Story; v glavnih vlogah bodo Mads Mikkelsen, Benicio del Toro in Felicity Jones, režiral pa ne bo J. J. Abrams, temveč Gareth Edwards.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano