Sigur Ros bodo na klubski turneji preizkušali nov material za album

Mistična islandska zasedba Sigur Ros je napovedala turnejo po Severni Ameriki, na kateri bo gostovala v manjših klubih in v živo predstavila material, ki ga pripravlja za nov, osmi studijski album. Člani zasedbe so povedali, da bodo še neizdane skladbe v živo predstavili prvič po letu 2002.

Mistična islandska zasedba Sigur Ros je napovedala turnejo 
po Severni Ameriki, na kateri bo gostovala v manjših klubih in 
v živo predstavila material, ki ga pripravlja za nov, osmi 
studijski album. Foto: Biljana Pavlović
Mistična islandska zasedba Sigur Ros je napovedala turnejo po Severni Ameriki, na kateri bo gostovala v manjših klubih in v živo predstavila material, ki ga pripravlja za nov, osmi studijski album. Foto: Biljana Pavlović

NEW YORK > Sigur Ros bodo na koncertih po severnoameriških klubih nastopili s skrčeno instumentalno sekcijo, brez strunskih glasbil in pihal, ki so sicer značilna za njihovo glasbo. Osredotočili se bodo na samo jedro skupine.

Islandska skupina je že s prvencem Von (1997) pritegnila pozornost, a jim je mednarodno prepoznavnost prinesel šele drugi album Agaetis byrjun iz leta 1999. Kritiki z vsega sveta so njihov glasbeni izraz prepoznali kot izjemen.

Njihove skladbe so zelo eksperimentalne in melanholične. V njih skušajo poustvariti zvoke iz narave s pomočjo klasičnih in rockerskih glasbenih elementov.

Sigur Ros se bodo na turnejo po Severni Ameriki podali 19. septembra s koncertom v Vancouvru, poleg v več manjših klubih pa bodo nastopili tudi v newyorški koncertni dvorani Radio City Music Hall.

Leta 2012 so se islandski mistiki ustavili tudi v Mariboru, kjer so v sklopu Mars festivala predstavili album Valtari. Nazadnje so leta 2013 izdali studijski album Kveikur.

STA


Najbolj brano