Šest filmov v petih dneh

Na Plešivem v Goriških brdih so se tudi letos družili mladi s kamero. 3. Mladinskega filmskega tabora, ki se je zaključil ta konec tedna, se je udeležilo 23 učencev ter dijakov iz Avstrije, Italije in Slovenije.

Mladi so pripravili scenarij, snemali in tudi montirali kratke filme Foto: Jure Batagelj
Mladi so pripravili scenarij, snemali in tudi montirali kratke filme Foto: Jure Batagelj

PLEŠIVO > Mladinski tabor je nastal z namenom zapolniti vrzel v šolskem sistemu, ki v svojem kurikulumu ne predvideva filmske vzgoje. Mladim pa je ta medij in ta ustvarjalni jezik še kako blizu. Ekipa filmskega tabora, ki že vsa tri leta domuje na domačiji Nejke in Uroša Klinec na Plešivem, je svoj koncept zasnovala na načelu “learning by doing”, učijo se na primeru izdelave pravega (kratkega) filma.

Najprej smo se spoznali z okoljem in osnovami filmskega jezika, potem pa je bila pred nami že izdelava filmskega scenarija. Z nekaterimi smo se morali več pogovarjati in presejati zgodbe, drugi so imeli že na začetku jasne ideje ,” je dejal režiser Darko Sinko, osred- nji mentor tabora. Delo je bilo intenzivno, saj so bili omejeni s časom in prostorom. “Udeleženci so sami šli skozi proces, od scenarija, snemanja na terenu do montaže. Nastalo je šest filmov v petih dneh, kar je kar precej, nekateri so dolgi tudi do 9 minut,” pravi Sinko. Ko ga povprašamo po vsebini, odgovarja, da bi udeleženci, če bi jim pustili popolnoma proste roke, snemali v glavnem grozljivke in akcijske filme, v katerih je vsaj nekaj mrtvih. “In zanimivo, zgodbe, ki si jih izmišljajo, navadno nimajo nobenih povezav z resničnim življenjem. Šele ko nekoliko odrastejo, filmi postajajo bolj osebni.” Udeleženci, stari med deset in 17 let, so svoje filmske izdelke prikazali na zaključnem večeru. Od tistih, v katerih policaji z bananami lovijo nepridiprave, do zahtevnejših, tudi ljubezenskih.

“Na tokratnem taboru smo naredili korak v smeri povezovanja z mladimi briškimi ustvarjalci, z nami sta bila multimedijski ustvarjalec Matjaž Ščurek in Matej Srebrnič, ki ima v Brdih tudi studio za snemanje zvoka in glasbe,” pravi koordinatorka tabora Mateja Zorn, ki o prihodnosti razmišlja takole: “Seveda razmišljamo o nadgradnji, hkrati pa se zavedamo, da je treba utrditi obstoječo formo in še naprej zagotavljati kakovost mladinske produkcije pod strokovnim mentorstvom. Tudi v prihodnje bi radi sodelovali z Zavodom za šport, kulturo in turizmom v Brdih, kjer se odpirajo novi prostori, ki bodo morda tudi med letom omogočili filmsko ustvarjalnost. Najpomembneje pri vsem tem pa je seveda omogočiti mladim, da izrazijo svoje ideje,” pravi Zornova.

Petdnevni mednarodni mladinski Filmski tabor pod pokroviteljstvom Konzulata Republike Poljske v Novi Gorici in Ustanovo Silvana Furlana, ki jo vodi Silvanova sestra Miranda Brataševec, je potekal v sodelovanju s projektom Iskrica iz Celovca in čezmejno platformo na področju filmske vzgoje GoNGlab ter ZKTMŠ Brda in Mestno občino Nova Gorica.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano