Sedem veličastnih o teatru tu in zdaj

Drugi v nizu treh pogovornih večerov, ki jih v Gledališču Koper v sodelovanju s časopisom Primorske novice pripravljajo ob 15-letnici teatra, bo namenjen razmisleku o sodobnem gledališkem trenutku. Na odru male dvorane bo drevi ob 20. uri sedelo sedem izvrstnih gledaliških ustvarjalcev.

Med gosti sredinega pogovornega večera bosta tudi soavtorja uspešnih komedij Vito Taufer (levo) in Iztok Mlakar.  Foto: Andraž Gombač
Med gosti sredinega pogovornega večera bosta tudi soavtorja uspešnih komedij Vito Taufer (levo) in Iztok Mlakar.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Nekoč, danes, jutri je skupni naslov niza pogovorov o gledališču, ki se je začel novembra lani s klepetom o zgodovini gledališkega ustvarjanja v mestu. Vprašanje o tem, zakaj sta Gledališče slovenskega Primorja v petdesetih letih in Oder mladih oziroma Mestni oder deset let kasneje kljub ustvarjalni moči nasedla na čereh mlačnosti in brezbrižnosti, je dobro izhodišče tudi za pogovor o sodobnem gledališkem trenutku.

Je oder še vedno prostor družbene kritike in večsmernega dialoga? Je gledališče še vedno medij, ki zna pripovedovati zgodbe drugače, kot to počne prevladujoči medijski diskurz? Kakšno naj bo gledališče v času, ko je na obzorju vse več strahov, in kako prepričati občinstvo, da vstopi skozi njegova vrata?

Odgovore na ta in podobna vprašanja bodo skozi svojo bogato profesionalno in ustvarjalno izkušnjo, seveda s kančkom pametnega humorja, iskali ustvarjalci iz Slovenije in sosednjih držav. Na odru bodo režiserja Jaka Ivanc in Vito Taufer, režiser, nekdanji gledališki umetniški vodja in književnik Marko Sosič, igralec, kantavtor in scenarist Iztok Mlakar, večkrat nagrajeni sarajevski igralec Emir Hadžihafizbegović, beograjski režiser Kokan Mladenović ter hrvaški režiser, novinar in književnik Predrag Lucić.

NR


Najbolj brano