Še zmeraj navdušeni nad jazzom

V izolskem Hangarju bo danes nastopila skupina JazzLessNess, bržkone najbolj dolgoživa jazzovska skupina v Istri. Na oder bo pritegnila tudi nekaj posebnih gostov, med njimi Draga Misleja - Mefa, Tadejo Fatur, Aleša Boljeta, Luko Zavišiča in Davida Morgana.

Skupina JazzLessNess vztraja na poti avtorske jazzovske 
glasbe.
Skupina JazzLessNess vztraja na poti avtorske jazzovske glasbe. 

IZOLA > Skupino JazzLessNess so leta 2006 sestavili kitarist Samo Turk, bobnar Aljoša Bolje, basist Boris Holešek in saksofonist Erik Kramberger. Holeška danes ni več v skupini, pač pa bo drevi namesto njega na basu Matej Slavec.

Samo Turk se veseli nastopa, saj v živo z avtorskimi skladbami niso nastopili že dve leti: “Mislim, da so ljudje znova nekoliko bolj navdušeni nad jazzom, scena se odpira, tudi glasbeniki so vse boljši, zato se nadejamo uspešnega koncerta, ki ne bo namenjen samo nam, glasbenikom na odru.”

Že od vsega začetka so repertoar jazzovskih standardov dopolnjevali z avtorskim jazzom, sprva precej klasičnim (demo Let's Play, 2007, in live posnetek Love for Sale, 2008), kasneje pa pod močnimi vplivi fusiona in rocka (albuma Reverse Psychology, 2010, in Places & Spaces, 2012).

Vzporedno so igrali s 3 Big Band Orchestra, v projektu Ya Hozna so obujali glasbo Franka Zappe in sem ter tja sodelovali še v mnogih drugih skupinah in projektih.

A JazzLessNess niso projekt - že vseskozi so ena redkih ali celo edina dolgoživa jazzovska glasbena skupina v Istri, ki ob jubileju pripravlja serijo koncertov in bo preigraval avtorske skladbe iz svojega celotnega opusa. AP


Najbolj brano