Še živi v svojih delih

V Kulturno prosvetnem društvu Miroslav Vilhar so pred dnevi s prireditvijo počastili 150. obletnico rojstva tamkaj rojene pisateljice.

 Lea  Fatur (1865-1943) je zapustila 
obsežen opus.
Lea Fatur (1865-1943) je zapustila obsežen opus. 

ZAGORJE > Lea Fatur (1865-1943) je zapustila obsežen opus, vendar je knjižno izdajo doživelo le malo njenih del. Pisala je pravljice in pripovedke pa tudi daljše povesti s povečini zgodovinskim ozadjem, črtice in krajše povesti, v zadnjih letih pa epske pesnitve v prozi. Napisala je tudi priročnik zdravilnih rastlin Zel in plevel in objavljala poljudne spise z različnih področij. Bila je samouk, končala je le tri leta šole v italijanščini na Reki. Bila je ena prvih slovenskih pisateljic, ki so orale ledino na področju ženske književnosti. Njena dela so izhajala v večini časopisov in revij, največ pa je ustvarila v desetletju pred prvo svetovno vojno. Spomin nanjo je leta 2001 z zbirko pravljic, pripovedk in zgodb z naslovom Dom dedov obudil slavist in publicist Silvo Fatur.

“V času priprav na prireditev so na dan po mnogih letih prišle fotografije in dokumenti, ki so nam razkrili še del njenega življenja,” pravijo organizatorji.Obiskovalce so na prireditvi Lea Fatur, Zagorka in pisateljica, ob sočasni predstavitvi fotografij popeljali po njenih življenjskih in ustvarjalnih poteh. Pospremili so jo od otroških let, ko je duša majhne deklice ob materinih nogah vpijala zgodbe preteklosti, do zadnjih let življenja, ki se je končalo v Ljubljani, a je bilo polno hrepenenja po rodni vasi. Pisateljičin pripovedni slog so poslušalcem, ki so se zbrali na prireditvi v Kulturnem domu, približali z odlomki iz povesti, zapisov in življenjepisa, ki ga je napisala ob svoji 65-letnici. Kot bralci in recitatorji so nastopili domačini, dogajanje sta popestrila Godalni kvartet Glasbene šole Postojna in Pevska skupina Vasovalci z Bistriškega ter Dimitrij Bonano s kitaro in Miloš Možina z orglicami.

V želji, da bi izjemno rojakinjo predstavili širši javnosti, so v društvu ponatisnili njeno povest V burji in strasti, ki je bila prvič objavljena pred 110 leti. Knjigo je mogoče kupiti v Pivki (papirnica Sponkca), Ilirski Bistrici (Kakež) in Postojni (Pelikan).

NR


Najbolj brano