Še vedno strastni in divji

Uriah Heep so pred petkovim koncertom na festivalu Rock Batuje dejali, da velikost odra zanje ni pomembna. Da šteje le energija med njimi in občinstvom, pa so na batujskem odru tudi dokazali in navdušili predvsem občinstvo svoje generacije. Nekateri so jih prišli poslušat tudi iz Italije in Hrvaške, mlajša domača publika pa je “rockala” z lokalno zasedbo Pelhan in skupinama Bohem ter Heavenx.

Uriah Heep na odru Foto: Ana Cukijati
Uriah Heep na odru Foto: Ana Cukijati

BATUJE > Festival Rock Batuje se je vrnil po enoletnem premoru in četudi ga ni obiskala takšna množica kot pred dvema letoma, ko so pripravili jubilejno, deseto izvedbo, organizatorji ne obžalujejo, da so si tokrat upali želeti “nekaj več.” To so bile britanske legende Uriah Heep, ki so za uro in pol tresle Batuje. “Velikost odra in številčnost publike nista pomembna. Kar šteje, je energija med nami in obiskovalci koncerta,” je tik pred nastopom povedal kitarist Mick Box, edini član prvotne zasedbe Uriah Heep, ki je bila leta 1969 ustanovljena v Londonu.

Skromni in nič kaj zvezdniški glasbeniki so si vzeli čas za oboževalce in se z njimi z veseljem fotografirali, jim dajali avtograme, nato pa nekaj minut namenili tudi predstavnikom sedme sile. Svojo 45-letno glasbeno kariero so nedavno okronali s štiriindvajsetim studijskim albumom Outsider. Občinstvu v Batujah so predstavili tudi nov material, največ navdušenja pa so poželi ob izvedbi skladb Wizard, Gypsy ter Lady in Black, ob katerih so poslušalci z njimi peli v en glas.

Štirje dolgolasci in en obritoglavec so dobili bučne aplavze tudi zaradi navdušujočih izvedb: te so bile energične in divje, kljub temu, da fantje niso več rosno mladi. Najmlajša člana peterice bobnar Russel Gilbrook in Davey Rimmer na bas kitari dajeta skupini svežino, preostala trojica, ki jo sestavljajo Mick Box na kitari, Bernie Shaw za mikrofonom ter Phil Lanzon na klaviaturah, pa poslušalce popelje v 70. in 80. leta, ko so Uriah Heep pisali glasbeno zgodovino progresivnega rocka.

Na odru športnega parka v Batujah, ki ga je v petek obiskalo okoli 1500 ljudi, so britanski glasbeniki postregli z virtuozno mešanico kitarskih zvokov in klaviaturskih umetnin v kombinaciji z vokalom, ki je značilen prav za ta žanr.

Za uverturo v koncert zvezd večera so poskrbeli člani lokalne zasedbe Pelhan, po polnoči pa sta oder zavzeli še skupini Bohem in Heavenx, ki so navdušile predvsem mlajšo domačo publiko. “Po koncertu so Uriah Heep s celotno ekipo pohvalili organizacijo dogodka, ozvočenje ter nastanitev in postrežbo, ki se lahko kosa z mnogimi večjimi prireditvenimi prostori, kot so Batuje. Svojo dolžnost smo po njihovih besedah opravili 120 odstotno. S tem smo si priborili dobro popotnico za prihodnja leta, ko se bomo Rock Batuje trudili prirejati na letošnji ravni,” je po dogodku povedal Jan Zelinšček iz vrst organizatorjev. “Čeprav obiskovalcev ni bilo toliko, kot smo pričakovali, ne bomo vrgli puške v koruzo,” je še dodal. Rock praznik v Batujah se je včeraj sklenil s šagro sv. Ane.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano