Sanje v znamenju Kosovela

Festival Sanje bo tudi letos konec avgusta popestril dogajanje v Šmartnem in v Medani. Šmartno bo Pravljična vas, Medana pa bo tokrat v znamenju manifesta Mehanikom! Srečka Kosovela. Pod murvo pred Gradnikovo domačijo pa pričakujejo še Oyo Baydar, turško pisateljico in borko za človekove pravice ter številne angažirane slovenske avtorje.

 Manifest Mehanikom!   je oblikovala Sava Kosmač
Manifest Mehanikom! je oblikovala Sava Kosmač 

ŠMARTNO, MEDANA > Še pred festivalom so pri založbi Sanje poskrbeli za nov natis Kosovelovega manifesta Mehanikom!, ki ga je vizualno nadgradila mlada oblikovalka Sava Kosmač. Kot je povedala, je Kosovelovo vsebino povezala s konstruktivističnim principom, zato je knjiga zelo izčiščena. S tem, ko jo je vstavila v pisemsko ovojnico, pa je želela doseči, da bi krožila med ljudmi.

Sanje v Medani bodo pod Gradnikovo murvo med 28. in 30. avgustom, v primeru slabega vremena se bo dogajanje preselilo na Grad Dobrovo.

Pravljično vas bo 27. avgusta odprl pravljični sejem, ki mu bo sledilo gostovanje Lutkovnega gledališča Ljubljana z miniaturko iz kovčka za najmlajše Turlututu. V sklopu festivala bo predpremiero doživela lutkovna predstava za otroke in odrasle Mihe ArhaKrpanova sol. Obojim bo namenjena tudi lutkovno-glasbena predstava Papir'n Muzika gledališča Papelito in Brencl bande z gosti, ki bodo poskrbeli še za koncertno “etnovanje”. Dogajanje bodo sklenili z lutkovno satiro za odrasle Matije SolcetaPavliha revival. Če bo deževalo, bodo predstave in koncerti namesto na osrednjem trgu v Hiši kulture.

Na festivalu bodo tokrat gostili turško avtorico in borko za človekove pravice Oyo Baydar, prevajalko iz turščine Erno Pačnik Felek (v slovenščino je prevedla tudi dela Orhana Pamuka), avstralskega književnika in soprevajalca poezije Mile Kačič in Srečka Kosovela v angleščino Davida Brooksa ter indijskega mojstra karnatskega petja Mahesha Vinayakrama.

Letošnje Sanje bodo pod murvo pred Gradnikovo domačijo med drugim ponudile še literarne večere s pesnico Nežo Maurer, novinarjem Brankom Sobanom, pesnico in prevajalko Eriko Vouk in slovensko-bosanskim pesnikom Josipom Ostijem. Poleg Vinayakrama bosta za glasbeni del poskrbela še harmonikar Marko Hatlak ter škotska violinistka in pevka Kate Young.

Prav posebno pozornost pa organizatorji namenjajo še pesniško-glasbenemu performansu Manifest Mehanikom!, v katerem bosta poleg urednice založbe Sanje Tjaše Koprivec sodelovala še Jure Capuder in Bor Zakonjšek.

Po besedah organizatorjev bo vrhunec letošnjega festivala pesniško-glasbeni večer Svetlane MakarovičLovec na ljudi, na katerem se ji bodo v soboto, 30. avgusta, pridružile pevka in harfistka Zvezdana Novaković, igralka Mirjana Šajinović in pevka Aphra Tesla.

Pod motom Novi človek prihaja! se bo v organizaciji Festivala Sanje zvrstilo še nekaj dogodkov v Ljubljani. Na zadnji avgustovski dan bodo potekale Protestivalske igre, s protestnim branjem na različnih lokacijah po Ljubljani pa se bodo pri Sanjah pridružili mednarodnemu projektu v podporo Edwardu Snowdnu.

MI, STA


Najbolj brano