Sanje v duhu kosovelovega manifesta Mehanikom!

Festival Sanje bo tudi letos konec avgusta v Šmartnem v Brdih in v Medani. Šmartno bo po besedah umetniške direktorice festivala Tjaše Koprivec družbeno-kritično naravnano, pa tudi romantično zaneseno, Medana pa bo tokrat eksplozivna in električna, saj so jo motivno pripeli na manifest Mehanikom! Srečka Kosovela.

Sanje v Medani bodo pod Gradnikovo murvo  med 28. in 30. avgustom, v primeru slabega vremena se bo dogajanje preselilo na Grad Dobrovo Foto: STA
Sanje v Medani bodo pod Gradnikovo murvo med 28. in 30. avgustom, v primeru slabega vremena se bo dogajanje preselilo na Grad Dobrovo Foto: STA

LJUBLJANA > Šmartno, pravljično vas bo 27. avgusta odprl pravljični sejem, ki mu bo sledilo gostovanje Lutkovnega gledališča Ljubljana z lutkovno miniaturko iz kovčka za najmlajše Turlututu. V sklopu festivala bo predpremiero doživela lutkovna predstava za otroke in odrasle Mihe Arha Krpanova sol. Obojim bo namenjena tudi lutkovno-glasbena predstava Papir'n Muzika gledališča Papelito in Brencl bande z gosti, ki bodo poskrbeli še za koncertno “etnovanje", kot so ga poimenovali organizatorji.

Dogajanje se bo sklenilo z lutkovno satiro za odrasle Matije SolcetaPavliha revival. Dogajanje bo potekalo na osrednjem trgu, v primeru slabega vremena se bo preselilo v Hišo kulture.

Od 28. do 30. avgusta

Sanje v Medani bodo pod Gradnikovo murvo med 28. in 30. avgustom, v primeru slabega vremena se bo dogajanje preselilo na Grad Dobrovo. Festival se bo pričel z opoldansko novinarsko konferenco s turško avtorico in borko za človekove pravice Oyo Baydar, prevajalko Erno Pačnik Felek, avstralskim književnikom in soprevajalcem poezije Mile Kačič in Srečka Kosovela v angleščino Davidom Brooksom ter indijskim mojstrom karnatskega petja Maheshem Vinayakramom na gradu Dobrovo.

Festival bo ponudil še literarne večere s pesnico Nežo Maurer, novinarjem Brankom Sobanom, pesnico in prevajalko Eriko Vouk, slovensko-bosanskim pesnikom Josipom Ostijem ter literarno kritičarko in pesnico Petro Koršič. Za glasbeni del bosta poleg Vinayakrama poskrbeli še harmonikar Marko Hatlak ter škotska violinistka in pevka Kate Young.

Koprivčeva je na današnji novinarski konferenci izpostavila še električni pesniško-glasbeni performans Manifest Mehanikom!, v katerem bosta poleg nje sodelovala še Jure Capuder in Bor Zakonjšek. Vrhunec pa bodo Sanje v Medani doživele v soboto, 30. avgusta, s pesniško-glasbenim večerom Svetlane Makarovič z naslovom Lovec na ljudi, na katerem se ji bodo pridružili pevka in harfistka Zvezdana Novaković, igralka Mirjana Šajinović in pevka Aphra Tesla.

Sanje pod Krvavcem

Na Gorenjskem bo med 24. in 29. avgustom festival Sanje pod Krvavcem. Prizorišče bo Dvor Jezeršek blizu Brnika, kjer se bodo zvrstili otroška predstava, stand up komedija in koncerti.

Pri založbi Sanje so ob tej priložnosti poskrbeli tudi za nov natis Kosovelovega manifesta Mehanikom!, ki ga je vizualno nadgradila mlada oblikovalka Sava Kosmač. Kot je povedala, je Kosovelovo vsebino povezala s konstruktivističnim principom, zato je knjiga zelo izčiščena. S tem, ko jo je vstavila v pisemsko ovojnico, pa je želela doseči, da bi krožila med ljudmi.

Pod motom Novi človek prihaja! se bo v organizaciji Festivala Sanje zvrstilo še nekaj dogodkov v Ljubljani. Na zadnji avgustovski dan bodo potekale Protestivalske igre, v septembru bosta na vrsti literarni večer z Brooksom in Mumindan - praznovanje z mumini ob 100. obletnici rojstva mladinske pisateljice in ilustratorke Tove Jansson.

S protestnim branjem na različnih lokacijah po Ljubljani pa se bodo pri Sanjah pridružili mednarodnemu projektu v podporo Edwardu Snowdnu. Napovedujejo še literarni večer z Miljenkom Jergovićem ob izidu njegovega romana Oče.

STA


Najbolj brano