Sam Smith s “plagiatom” osvojil štiri grammyje

Angleški pevec Sam Smith je na sinočnji 57. podelitvi glasbenih nagrad v Los Angelesu osvojil štiri grammyje in sicer za ploščo leta, najboljšega novega glasbenika na sceni, pesem leta (Stay With me) in najboljši pop vokalni album.

Ameriški glasbenik Beck je osvojil grammyja za najboljši album in za najboljši rock album (Morning Phase), skupaj pa tri.
Ameriški glasbenik Beck je osvojil grammyja za najboljši album in za najboljši rock album (Morning Phase), skupaj pa tri. 

LOS ANGELES > Ameriški glasbenik Beck je osvojil grammyja za najboljši album in za najboljši rock album (Morning Phase), skupaj pa tri. Beck se je zahvalil za nagrado predvsem svojima otrokoma, ki sta morala biti pokonci veliko dlje, kot ponavadi, saj je nagrajeni album snemal pri sebi doma.

Ko je Sam Smith prevzel nagrado za posnetek leta, se je zahvalil nekdanjemu partnerju: “Želim se zahvaliti moškemu, o katerem pojejo pesmi na mojem albumu in v katerega sem se lani zaljubil. Hvala, ker si mi zlomil srce in mi prinesel štiri grammyje.” Pred tem je dejal: ”Preden sem posnel ta album, sem delal vse, le da bi postal opazen. Želel sem shujšati in delati grozno glasbo. Ko pa sem končno postal to, kar sem, je moja glasba zacvetela.” Skladba je sprožila kar nekaj polemik, saj spominja na skladbo Toma Pettyja iz leta 1989 I Won't Back Down. Petty je za več medijev dejal, da ne goji nobene zamere do Sama Smitha, saj se to “lahko zgodi vsakomur.” Prav tako ni sprožil nobenega sodnega postopka. Spodaj lahko prisluhnete video povezavi, ki analizira morebitne vplive na skladbo Stay With me.

Pharrell Williams je dobil grammyja za najboljši pop solo nastop (Happy), najboljši glasbeni video in najboljši urbani sodobni album. Beyonce so nagradili za najboljši r&b nastop, najboljšo r&b skladbo (Drunk in Love) ter najboljši “surround sound” album.

Rosanne Cash pa je dobila grammyje za najboljši ameriški album, najboljšo pesem ameriškega izvora in najboljši nastop ameriškega izvora.

Na podelitvi tudi tokrat ni manjkalo glasbenih nastopov dobitnikov nagrad in drugih, sporočilo za javnost pa je preko posnetka poslal tudi predsednik ZDA Barack Obama. Govoril je o nasilju v družini, kar sta na glasbeno-pripovedni način uprizorili Katy Perry in nekdanja žrtev nasilja v družini Brooke Axtell (By the Grace of God).

Gledalci so lahko v neposrednem prenosu podelitve televizije CBS videli prvi nastop skupine AC/DC na grammyjih, Jessie J in Tom Jones sta skupaj zapela pesem You've Lost That Lovin' Feeling, Madonna pa je z bikoborsko obarvanim nastopom zapela Living for Love.

Miranda Lambert je osvojila grammyja za najboljši country album (Platinum), najboljša country pesem pa je postala I'm not Gonna Miss YouGlena Campbella. Hayley Williams je z grammyjem za najboljšo rock pesem Paramore's Ain't It Fun postala prva ženska zmagovalka v tej kategoriji po Alanis Morissette leta 1999.

Eminem je dobil dva grammyja in sicer za najboljši rap album (The Marshall Mathers LP2) in skupaj z Rihanno za najboljšo kolaboracijo rapa in petja (Monster).

Tenacious D je dobil nagrado za najboljši težkometalni nastop (The Last in Line), nagrado za najboljši rock nastop pa Jack White (Lazaretto).

Tonny Bennett in Lady Gaga sta dobila grammyja za najboljši tradicionalni pop vokalni album (Cheek to Cheek), nagrado za najboljši nastop dueta ali skupine pa sta dobila A Great Big World in Christina Aguilera.

Nagrajena je bila tudi risanka Ledeno kraljestvo, ki je dobila grammyja za najboljšo pesem za vizualne medije in najboljšo kompilacijo. Film Grand Budapest hotel pa grammyja za najboljšo kompilacijo za vizualne medije, ki jo podpisuje Alexandre Desplat.

STA, NR


Najbolj brano