Salon Expon v sveži preobleki

V vipavskem kulturnem domu so se po četrt stoletja od zadnjega skupnega nastopa z lutkovno igrano predstavo Salon Expon znova predstavili nekdanji člani šolske lutkovne skupine Ade Bačar. Z moderno priredbo vedno aktualnega besedila o spreminjanju lastnega jaza avtorice Jane Kolarič in z lutkami Jožeta Zajca, ki je z Vipavci tokrat sodeloval tudi kot režiser, so navdušili mlado in starejše občinstvo.

Ustvarjalci lutkovne predstave Salon Expon so navdušili 
občinstvo.
Ustvarjalci lutkovne predstave Salon Expon so navdušili občinstvo. 

VIPAVA > Družabno srečanje nekdanjih članov lutkovne skupine OŠ Draga Bajca Vipava, ki so pred četrt stoletja pod vodstvom mentorice Ade Bačar navduševali z lutkovnimi in gledališkimi uprizoritvami, se je pred poldrugim letom zaključilo s pobudo za oživitev lutkarske dejavnosti v Vipavi. Vipavci se se pod okriljem študijskega krožka pri Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina povezali v lutkovno skupino Salon Expon, vodenje projekta pa je prevzel Mitja Lavrenčič.

Trije prašički hujšajo ...

Skupina se je odločila, da najprej uprizori prav igro Salon Expon, s katero je pred četrt stoletja nanizala več kot 70 nastopov po Sloveniji in tudi v zamejstvu. Salon Expon je Expresna Popravljalnica Osebnih Napak, v kateri Skazomaza s pomočniki spreminja videz pravljičnih junakov in jim nudi nov življenjski slog. Trije prašički hujšajo, Ostržek ostane brez dolgega nosu, Pepelka dobi biserno obleko ... A z novo podobo pravljični junaki izgubijo lastnosti, zaradi katerih so bili nekaj posebnega. Zato od Skazomaze zahtevajo, da napak ne popravlja, ampak jih poudarja. Salon Expon se tako spremeni v Salon ekspresnega poudarjanja osebnih napak, saj prav te delajo človeka zanimivega in posebnega.

“Besedilo avtorice Jane Kolarič iz leta 1981 nam je že pred četrt stoletja tako zlezlo pod kožo, da ga znamo na pamet. Zgodba o spreminjanju lastnega jaza je vedno aktualna, tako da sploh nismo pomišljali o izboru predstave,” o izboru pravi Lavrenčič.

Lutke v sodobnejši podobi

Z dramaturškimi nasveti jim je na začetku pomagala nekdanja mentorica Ada Bačar, ki se je ob premieri veselila z nekdanjimi učenci. Izdelavo lutk, animacijo, režijo in končno podobo predstave so zaupali priznanemu lutkarju, tehnologu in režiserju Jožetu Zajcu, ki je z Vipavci sodeloval že pred četrt stoletja.

“Z njegovo pomočjo smo igro priredili in ji dali novo, sodobnejšo preobleko. Največji poudarek je na lutkah in interakciji med njimi. To je bil za nas povsem nov način dela, nadgradnja izkušenj iz osnovne šole. Lahko rečem, da je bil to poseben izziv in da smo se s to predstavo veliko naučili,” je ob premieri povedal Lavrenčič.

Premiera je občinstvo navdušila, vipavski lutkarji so ob tej priložnosti povabili tudi avtorico dramskega teksta Jano Kolarič. V vlogi Skazomaze je nastopila Petra Rodman, trije prašički so bili Andraž Lukin, Sebastjan Žgur in Mitja Lavrenčič, ki je bil tudi eden od palčkov. Čarovnica je oživela v rokah Nataše Nabergoj Jermol, Ostržek in palček sta dobila glas Urške Murn, Pepelka in palček glas Irene Nabergoj Gregorič, s palčki so nastopili še Damjan Gorkič, Tatjana Oprešnik Rodman, Tea Pišot in Tanja Starc. Vipavskim lutkarjem so pri predstavi pomagali tudi šivilja Katja Marinič, glasbeni oblikovalec Jure Ferjančič in Damijana Božič Močnik, ki je poskrbela za glasbeno spremljavo.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano