Sabotaža z razgledom

Prleški trubadur Tadej Vesenjak, mladi novogoriški up Matej Tratnik ter Drago Mislej - Mef in NOB so bili gostje predpraznične Kvantavtorske sabotaže, kot so organizatorji naslovili glasbeno-besedno lastovko, ki naj bi prinesla prireditveno pomlad na lepo, a neizkoriščeno teraso novogoriške gledališke hiše.

Prvoborci premierne Kantavtorske sabotaže - Drago Mislej Mef in NOB. Foto: Petra Doljak
Prvoborci premierne Kantavtorske sabotaže - Drago Mislej Mef in NOB. Foto: Petra Doljak

NOVA GORICA > Dež se je silil, a se ni mogel povsem prisiliti. “Mislili smo, da bo zapihal en močen jugo in ne bo treba igrati, pa se ni zgodilo,” se je pošalil Mef, ki je svoj nastop začel z zažganim fižolom, končal pa z, upoštevajoč vsebino prazničnih dni, neizogibno Svobodo.

Svobodno je bilo tudi vzdušje na novem prizorišču. S poplesavanjem in kozarcem dobrega piva. Nič kaj gledališko, bolj festivalsko in skoraj že poletno. “Ja osebno sem bil glede na vse okoliščine - prvi večer na novem prizorišču in tako naprej - zelo vesel dobrega obiska in poteka večera, čeprav je kar se tiče publike še nekaj rezerve,” je povedal mladi organizator, sicer muzikolog in publicist ter predsednik društva Morgan Tadej Stolič.

Člani društva imajo ambiciozne in dobro premišljene načrte. Zasnovali so niz koncertov, ki ga je ponedeljkov dogodek napovedal, nadaljeval pa se bo septembra. “Rdeča nit serije koncertnih večerov je povezava besede in glasbe. Ker gre za zelo širok prostor interpretacije tega pojmovanja, smo se znotraj Kulturno umetniškega društva Morgan odločili, da si bomo za prvo leto zadali cilj oblikovati med seboj različne kantavtorske večere, ki pa bodo precej žanrsko pestri oziroma bodo skušali presegati žanrske okvire. Poleg bolj tradicionalnih kantavtorskih koncertov, kakršen je bil prvi, bodo v nadaljevanju cikla na sporedu tudi bolj sodobne oblike trubadurske godbe, od hiphopa, elektronike, rocka ter vse do jazza oziroma etna,” je pojasnil Stolič. Razmislek pa sega še dlje: “Vse skupaj sodi v večletni projekt, ki bo preko serije dogodkov raziskoval povezave med zvokom in drugimi mediji. Skratka, začeli smo z besedo, ki je obenem najbolj doumljiva in razširjena oblika 'večmedijske' uprizoritve, kjer glasba igra pomembno vlogo.”

Imena, ki naj bi se zvrstila na gledališki terasi, so zanimiva, a o njih organizatorji za zdaj še nočejo javno govoriti. Uspeh je namreč odvisen od naklonjenosti institucij, predvsem tiste, ki dogodek gosti. Novogoriško gledališče, ki je prvi koncert sprejelo z odprtimi rokami, bo kmalu dobilo novo vodstvo.

“Življenje je sestavljeno iz majhnih trenutkov,” je po prleško na terasi “zagučal” Vesenjak. Pa tudi iz majhnih prostorov. Žalostno bi bilo, če bi mala terasa z najlepšim pogledom na mestno središče, znova samevala.

VESNA HUMAR


Najbolj brano