S plesom med različne kulture sveta

Strogi ruski balet, kot bikoborbe temperamenten španski flamenko, kitajski zmaj, barve, ritmi in gibi Afrike, kulturne posebnosti indijske podceline, Amerika, kot jo odseva diksi glasba ... Vse to in še marsikaj razkriva predstava Z Mehkimi čevlji okoli sveta, ki je nastala v koprodukciji Kulturnega društva Jožeta Pahorja Sežana in Kosovelovega doma Sežana.

Zabava, kot jo zmorejo pripraviti samo na Balkanu, je bila 
zadnja “kulturna slika”, preden so se plesalke  vrnile spet   
domov. Foto: Marica Uršič Zupan
Zabava, kot jo zmorejo pripraviti samo na Balkanu, je bila zadnja “kulturna slika”, preden so se plesalke vrnile spet domov. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > “Želeli smo predstaviti različne plese, zvrsti glasbe in kulture, kot jih sreča turist, ki potuje po svetu,” je izhodišče slabo uro trajajoče plesne predstave Z Mehkimi čevlji okoli sveta predstavila scenaristka in režiserka Milojka Širca. Koreografijo je sestavila skupaj s starejšimi plesalkami skupine - Mojco Sovdat, Ajdo Fabjan in Lano Baltič -, medtem ko jo je za temperamentni flamenko pripravila z Ibize na Kras priseljena Španka Zaida Anaya Marquez, ki se s tem plesom ukvarja že od malih nog.

A pojdimo po vrsti, flamenko je obiskovalce Kosovelovega doma razgrel šele kot četrta plesna slika. Po uvodnem povabilu mladih plesalk na plesno potovanje okrog sveta na že kar klasično slovensko popevko Vozi me vlak v daljave nas je ducat plesalk najprej popeljal k Mozartu na Dunaj, od tam v Pariz in šele nato med španske bikoborbe in plesalke flamenka.

Sledil je skok na drugo celino, v Afriko, ki se je začel s plesnim dvogovorom s krokodilom, nadaljeval pa s kopico poskočnih afriških ritmov, s katerimi so plesalke dokazale, da je tudi za sodobni ples potrebne veliko telesne kondicije. Zatem se je na oder velikopotezno priplazil veliki kitajski zmaj. Ni kaj veliko plesal, je pa ustvaril učinkovit scenski insert, ki je navdušil tudi plesu najmanj naklonjene male obiskovalce abonmajev, ki so si predstavo ogledali v štirih ponovitvah.

Po zanimivem scensko-plesnem prikazu Indije se je vlak spet usmeril proti Evropi, predstavil klasični balet, da bi nato pete spet nekoliko zasrbele ob zvokih ameriške plesne glasbe. Vrnitev v Evropo je pospremil lahkoten ples na italijansko Volare, zadnja postaja pa je bil Balkan, z zabavo, kot jo znajo pripraviti samo tam. Nato so plesalke z vlakom prisopihale domov, a z željo, značilno za večino turistov: da se kmalu set odpravijo na pot, odkrivati nove dežele in različne kulture.

Predstavo sta pripravila Plesna skupina Mehki čevlji, ki deluje v sklopu Kulturnega društva Jožeta Pahorja Sežana, in Kosovelov dom. Tudi tokrat pa so pomemben del prispevali dijaki programa aranžerski tehnik sežanske srednje šole, ki so pod mentorstvom Renate Nikolić in ob pomoči Ivanke Večko zasnovali in izdelali res bogate in lepe kostume in rekvizite. Dijakinja četrtega letnika Ajda Fabjan pa je kot del svoje maturitetne naloge pripravila vizualno upodobitev plakata, gledališkega lista in scenske projekcije. Predstava je najprej navdušila obiskovalce premiere, nato še abonente kraških vrtcev in šol, nekaj insertov bo mogoče videti na letošnjem festivalu Ana Desetnica, glede na to, da je postregla ne samo s kakovostnim plesom in koreografijo, temveč da je bila zanimiva, razgibana in gledljiva tudi za najširši krog občinstva, pa bi lahko gostovala še kje.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano