S knjigami - veselo in družabno

Knjižne police, ki se v teh dneh raztezajo po Cankarjevem domu, bo do nedelje napolnilo kar 3000 novih knjig. 32. Slovenski knjižni sejem, ki se je slovesno začel sinoči, bo do nedelje prinesel tudi srečanja z več kot stotimi domačimi in skoraj tridesetimi tujimi avtorji. Letos posebno pozornost namenjajo italijanskim književnikom.

V petek se bo s pisateljico Susanno Tamaro pogovarjal njen 
prijatelj iz otroštva, pisatelj in režiser Marko Sosič.   Foto: Andraž Gombač
V petek se bo s pisateljico Susanno Tamaro pogovarjal njen prijatelj iz otroštva, pisatelj in režiser Marko Sosič.  Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Na Slovenski knjižni sejem prihajajo tudi priljubljena pisateljica Susanna Tamaro, novinar in pisatelj Paolo Rumiz, filozof Franco Berardi, pisatelj Antonio Scurati in častna gostja sejma Elisabetta Sgarbi. Založnica, nekdanja urednica pri založbi Bompiani, ki je zaslužna, da sta med italijanske bralce med drugim prišla tudi prevod biografije Borisa PahorjaTako sem živel in knjižice Rdeči trikotniki, je bila tudi slavnostna govornica na sinočnjem odprtju največjega, najpomembnejšega in tudi najstarejšega knjižnega dogodka v Sloveniji.

Letos je v središču Italija

Lani so organizatorji v središče postavili francosko literarno ustvarjanje, letos pa bodo obiskovalci od blizu lahko spoznali književnost naše zahodne sosede. Susanna Tamaro, ki je tudi slovenske bralce pred leti osvojila s pisemskim romanom Pojdi, kamor te vodi srce, se bo z bralci srečala v petek. V Klubu Cankarjevega doma bo ob 19. uri klepetala s pisateljem Markom Sosičem, s katerim prijateljuje že štiri desetletja. Skupaj sta odraščala na Opčinah, organizatorji pa obljubljalo, da bosta v pogovoru “prehodila pot spominov, po kateri sta se peljala s Susannino vespo, vse dokler je ni izjemni literarni uspeh odpeljal v svet zvezdnikov in do večjega motorja”.

Jutri ob 17. uri bodo v Kosovelovi dvorani gostili pisatelja Antonija Scuratija, ki je z romanom Nezvesti oče pred tremi leti navdušil bralce in kritike ter se uvrstil v ožji izbor za prestižno italijansko književno nagrado strega. Zgodba o moškem, ki se na pragu štiridesetih let srečuje z očetovstvom, je pred dnevi med slovenske bralce prišla v prevodu Janka Petrovca, avtor pa bo v soboto dopoldne obiskal Koper. V Domu knjige se bo, tako kot že prej v Ljubljani, z njim pogovarjala novinarka Patricija Maličev. V petek na Slovenskem knjižnem sejmu pričakujejo novinarko in pisateljico Cristino Battocletti, avtorico biografije Borisa Pahorja Nikogaršnji sin, ki je izdala tudi večkrat nagrajeni roman La mantella del diavolo. Že danes pa je na programu sejma predavanje filozofa in političnega aktivista Franca Berardija-Bifa,ki bo spregovoril o finančnem nasilju in družbenem osiromašenju.

Na sinočnjem odprtju Slovenskega knjižnega sejma so podelili tudi Schwentnerjevo nagrado. Za pomemben prispevek k slovenskemu založništvu in knjigotrštvu jo je prejel Lojze Gostiša. Leta 1993 je pripravil faksimilirano izdajo polihistorjeve Velike grbovne knjige s spremno študijo. Dve leti pozneje je v sodelovanju z Metropolitansko knjižnico v Zagrebu uredil knjižnični katalog Bibliotheca Valvasoriana, leta 2001 pa knjigo skic za Topografijo Vojvodine Kranjske. Vrhunec njegovega raziskovalnega in založniškega dela predstavlja faksimilirana izdaja vseh 17 volumnov Valvasorjeve grafične zbirke Iconotheca Valvasoriana, ki jo hrani zagrebška Metropolitanska knjižnica.

Knjižni sejem se bo sklenil s predstavitvijo knjige Paola Rumiza. Tržaški novinar in pisatelj bo v pogovoru z Ervinom Hladnikom Milharčičem predstavil potopis Kot konji, ki spijo stoje. Knjiga je v slovenskem prevodu Mateja Venierja izšla pri založbi Modrijan, Rumiz pa v njej popiše pot po sledeh svojih dedov, ki sta se v prvi svetovni vojni borila na vzhodni fronti.

Predstavil se bo tudi Tolmin

Prav posebne pozornosti bo na letošnjem knjižnem sejmu deležen Tolmin, ki se ponaša z nazivom alpsko mesto 2016. Posoško središče bodo na sejmu vse do nedelje predstavljali režiser in pesnik Jan Cvitkovič, vokalna skupina Snežet, Schwentnerjev nagrajenec Zdravko Duša, pisatelja Boris Jukić in Vasja Klavora, pesnica Tinka Volarič, pevka Bogdana Herman s harmonikarjem Juretom Torijem, pripovedovalka Ana Duša, igralec Janez Škof, etnolog Pavel Medvešček, zgodovinar Egon Pelikan in drugi.

Na 32. Slovenskem knjižnem sejmu bodo tudi letos podelili več nagrad, med drugim nagrado knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec ter nagradi Radojke Vrančič. Razglasili bodo knjigo leta, nagradili najlepšo slovensko knjigo ter podelili priznanja zlata hruška in obelodanili, katera ustvarjalka bo prejela nagrado mira.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano