S fotoaparatom vidi več

Cerkljanka Anita Vidic Grah se v domačem muzeju predstavlja s pregledno razstavo del svojega fotografskega konjička - Moje. Gre za 15. razstavo Foto kluba Cerkno.

Moje, razstavo fotografij Anite Vidic Grah, si je vredno 
ogledati. Foto: Saša Dragoš
Moje, razstavo fotografij Anite Vidic Grah, si je vredno ogledati. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Naša fotografska obzorja, kot je Foto klub naslovil večletni razstavni cikel fotografij svojih članov, v muzeju gostijo domačinko Anito Vidic Grah. Gre za pregledno razstavo del njenega večdesetletnega ljubiteljskega ukvarjanja s fotografijo.

Čeprav se Grahova samostojno predstavlja prvič, je dolgoletna uspešna znanka fotografskih natečajev in skupinskih razstavišč. Njeni vedno znova pozorno izbrani motivi so že zdavnaj padli v oči strokovnjakom in njene fotografije krasijo tudi nekaj poslovnih prostorov. Še prej so Grahovo ljudje spoznavali preko njenih čipkarskih spominkov in poslikav svile. Ustvarjalna, umetniška žilica v njej tli odkar pomni. Sama pravi, da slikati sicer ne zna, a da je imela srečo s svojimi osnovnošolskimi mentorji. Zato je že kot osnovnošolka posegala po nagradah za svoje slike.

O slikarstvu nikoli ni razmišljala kot o svoji življenjski poti, o oblikovanju pač. Nihče ne ve, kako bi ustvarjalno žilico razvila, če bi dobila štipendijo za želeno šolo oblikovanja. Ker je ni bilo, se je, kot se je pošalila v razstavni predstavitvi, odpravila risat na gradbeno šolo, pozneje pa še na fakulteto za geologijo.

Čeprav je po poklicu torej geologinja, oblikovanja nikoli ni opustila. Zakaj pa je začela fotografirati in je pred dvema desetletjema skupaj s številnimi somišljeniki v domačem Cerknem osnovala dejaven Foto klub, pa ne zna razložiti. “Prišlo je kar samo od sebe,” pravi. Dobro namreč ve, da skozi objektiv vidi več. “S fotoaparatom opazujem bolj natančno in doživeto. Zato fotografiram povsod, kamor grem,” šet pravi.

Foto klub je najbolj znan po mednarodnem bienalnem natečaju Maska (del tega je posvečen izbiri najboljše fotografije domačega etnološkega običaja Laufarija), a se njegovi člani ukvarjajo s prav vsemi zvrstmi fotografije.

Tako tudi Anita Vidic Grah. Izbor nedvomno izjemnih fotografij je zato vsebinsko bogat. Motivi in kadri so pogosto nenavadni, a skrbno izbrani. Razstava kot celota pa je premišljena predstavitev njenega raznovrstnega zrenja skozi objektiv. Zato je razstavo poimenovala preprosto - Moje. Je tudi njeno poglobljeno razmišljanje o videnem in poklon vsem, ki jih ima rada in jih, če so prisotni samo v spominu in na fotografiji, pogreša. Čeprav sama ne mara pred objektiv, je s fotografijami o sebi, zlasti o svoji občutljivi duši, povedala veliko.

Razstavo si je v muzeju mogoče ogledati do 10. maja.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano