Rokenrol, vse najboljše! (video)

Če gre verjeti Johnu Lennonu, rokenrol danes praznuje 90. rojstni dan. Bistroumni Beatle je nekoč posrečeno ugotovil: “Če bi morali rokenrolu dati drugo ime, bi ga lahko klicali - Chuck Berry.”

 Chuck Berry leta 2005  v Zagrebu
Chuck Berry leta 2005 v Zagrebu 

ST. LOUIS > Charles Edward Anderson Berry se je v zvezni državi Missouri rodil v veliki družini srednjega razreda, kjer je bilo pogosto slišali klavir in prepevanje. Zgodaj je vzljubil tako poezijo kakor glasbo in v srednji šoli na tekmovanju talentov prvo nagrado osvojil s kitarsko priredbo bigbendovske Confessin' the Blues. Maja 1955 je med obiskom Chicaga prisluhnil pionirju električnega bluesa Muddyju Watersu in ga med klepetom po koncertu vprašal za nasvet. Waters mu je priporočil založbo Chess. Njenemu lastniku Leonardu Chessu je Berry hitro dostavil posnetke svojih prvih pesmi, tudi skladbe Ida May - preimenovana v Maybellene je postala prva Berryjeva uspešnica.

Pevec in kitarist, obdan s prekaljenimi muzikanti, med katerimi je bil tudi sloviti avtor bluesovskih klasik, basist Willie Dixon, je bliskovito nizal hit za hitom: Roll Over Beethoven, School Day, Rock and Roll Music, Sweet Little Sixteen, Johnny B. Goode, Carol, Memphis, Tennessee, You Never Can Tell ... Z vnašanjem rhythm & bluesa v rokenrol, s prepoznavnimi kitarskimi rifi in z nekoliko ironičnim opevanjem najstniških tem je neizmerno vplival na popularno glasbo - na njegov opus so se oprli Beatli, Rolling Stones, Beach Boys, Animals, Creedence Clearwater Revival, Bob Dylan...

Četudi je zadnjo uspešnico, otroško nostalgično My Ding-a-Ling, posnel že davnega leta 1972, njegova koncertna kariera ni zamrla. V naši okolici se je nazadnje oglasil leta 2005 s koncertom v Zagrebu in tri leta pozneje z nastopom v Opatiji. Pred petimi leti je na odru omedlel, predlani pa je spet veselo prebiral strune.

Mojster je znan tudi po vrsti odsluženih zapornih kazni, odrski “račji hoji” in navsezadnje po skoposti: med turnejami je najemal lokalne bende, češ da je vzdrževanje stalne skupine predrago. Med enim od koncertov ga je davno tega spremljal tudi neki Bruce Springsteen.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano