Rohneli bodo za vse okuse

Z včerajšnjim odprtjem razstave fotografij, posnetih na lanskem festivalu Metaldays, so v prostorih Tolminskega muzeja in na panojih po Tolminu simbolično odprli že 11. metal festival, ki z naborom skoraj sto bendov za različne metalske okuse obeta najglasnejši teden v letu. Na enem najlepših festivalskih prizoriščih ob smaragdni Soči pričakujejo več kot deset tisoč obiskovalcev iz vsega sveta.

 V sredo bodo na velikem odru poslušalce v roke vzeli sloviti Carcass iz Liverpoola.
V sredo bodo na velikem odru poslušalce v roke vzeli sloviti Carcass iz Liverpoola. 

TOLMIN > Festival Metaldays ostaja žanrsko opredeljen kot festival metal glasbe, vendar se ne omejuje na eno samo nišo znotraj te glasbene zvrsti, temveč ponuja pestro izbiro popularnih in inovativnih izvajalcev ter glasbenikov s skoraj legendarnim statusom. Tako bo lahko tudi letos še tako izbirčen in zahteven poslušalec te glasbe našel kaj zase.

Angleži, Nemci, Kanadčani, Slovenci ...

Poznavalci tovrstne glasbe so pri brskanju po obširnem programu ugotovili, da bo dobro poskrbljeno za ljubitelje, ki metal spremljajo že dalj časa. Nastopajo imena, ki se v metalskih krogih pojavljajo že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Metalcem stare šole bodo na voljo legendarni Angleži Saxon, kanadski Anvil, nemški Accept in ameriški Queensryche.

“Kar zadeva razvoj metal glasbe, devetdeseta leta prejšnjega stoletja sicer ne veljajo za najbolj produktivna, vendar so se prav v tem času pojavile zasedbe, ki so z inovativnostjo in drugačnimi pristopi do ustvarjanja metal popeljale v novo tisočletje,” komentira v tej glasbi dobro podkovani Janez Zega.

Barve različnih metalskih podzvrsti bodo zastopali progresivni Dream Theater, industrijski metalci Fear Factory, ameriški death metal velikani Cannibal Corpse, kultni Carcass in Sepultura, metalcorovci Hatebreed, popularni Arch Enemy, bend Black Label Society, ki ga ustanovil legendarni kitarist Zakk Wilde, Grki Rotting Christ, ameriške legende Crowbar, brutalni Kanadčani Kataklysm ter blasfemični velikani, Poljaki Behemoth.

“Novo tisočletje je tudi v metal glasbi prineslo novosti, nove podzvrsti in nove izvajalce. Poslušalci z bolj novodobnim okusom za metal glasbo bodo prišli na svoj račun s folk metalci Eluveitie, čudežnim Devin Townsend Projectom, black metalci Vreid iz Norveške ter Američani Black Dahlia Murder, Suicide Silence in Unearth,” našteva Zega

Na letošnjem festivalu Metaldays so močno zastopane tudi slovenske barve, na čelu z Noctiferio, ki bo drevi zaključila program prvega dne na malem odru. Podalpske variante različnih metalskih podzvrsti pa bodo predstavili še Paragoria, Mist, Dickless Tracy, Eruption, Morana, Panikk, Mephistophelian in drugi.

Letos festival Metaldays sicer ponuja malce manj udaren program na malem odru kot prejšnja leta, vendar se odkupi z izjemnim izborom izvajalcev na glavnem odru. “Nobenemu metalcu, pa najsi bo konzervativen tradicionalist ali pristaš sodobnejših inovacij v tej glasbeni zvrsti, na letošnjem festivalu zagotovo ne bo dolgčas,” ocenjuje Zega.

Dolgčas jim ne bo tudi zato, ker se obeta vroč teden. Hladila ga bo Soča, njeni bregovi bodo postali metal plaža.

Tolmin ima z metalci že izkušnje, vsako leto se na črno množico bolje pripravijo. Vse turistične postelje so zasedene. Zadnja leta številni prihajajo teden dni prej in v miru uživajo lepo okolico in ponudbo v dolini.

Domačini so se spet izkazali

Na včerajšnjem odprtju razstave, ki jo je muzej pripravil skupaj s Foto klubom Nova Gorica in organizatorji Metaldays, je koordinatorica Karla Kofol povedala, da je na natečaju s svojimi deli sodelovalo 59 avtorjev z različnih koncev sveta; na tri razpisane teme so poslali kar 350 fotografij. Najboljše bodo v času festivala na ogled v muzeju in v središču mesta, za trajnejši spomin na festivalsko dogajanje in dneve preživete v Posočju pa bodo objavljene tudi v posebnem razstavnem katalogu.

Avtorjem treh prvouvrščenih fotografij iz vsake kategorije so ob odprtju razstave podelili zanimive nagrade, ki so jih prispevali turistični ponudniki iz doline Soče: panoramski polet z letalom, skok s padalom, zipline, rafting ... “K izvedbi razstave pomembno prispevajo tudi lastniki tolminskih gostinskih lokalov in vitrin, ki so za ta namen tudi letos prijazno odstopili šestnajst različnih razstavnih prostorov v centru mesta,” se jim je zahvalila Karla Kofol.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano