Risani filmi tudi na plaži v Valdoltri

Mednarodni festival animiranega filma Animateka je lani prvič doživel poletno izvedbo. V Ljubljani se je lepo prijela, zato se Poletna Animateka vrača na ljubljanske ulice in trge, skočila pa bo tudi na morje. Od prihodnjega ponedeljka do četrtka bo animirane gibljive slike prinesla na prenovljeno plažo v Valdoltri in jim dodala še delavnice animacije.

Fotografija je simbolična. Foto: Arhiv Pn
Fotografija je simbolična. Foto: Arhiv Pn

LJUBLJANA, ANKARAN > Festival bo v sodelovanju z Občino Ankaran tik ob morju postregel s štirimi brezplačnimi večernimi filmskimi projekcijami. Naslovi za zdaj ostajajo še skrivnost, organizatorji pa obljubljajo, da jih bodo na spletni strani www.animateka.si objavili v prihodnjih dneh.

Ljubljanski program je že znan: na Poletni Animateki, ki bo gostovala po različnih lokacijah - od priljubljenih lokalov Pritličje in Prulček pa do tovarne Rog, Doma Tabor, ploščadi pred Moderno galerijo, Muzejske ploščadi na Metelkovi in drugod -, bodo med drugim predvajali najboljše sodobne animirane filme v tehniki stop-motion,KloosterKino bo v sodelovanju z istoimenskim nizozemskim festivalom ponudil izbor najvznemirljivejših kratkih filmov preteklega leta, Rdeči slon bo prinesel najboljše otroške animirane filme z zadnje Animateke, na ogled pa bo tudi izbor ostalih najboljših filmov z lanske Animatekine edicije ... Med zanimivimi naslovi so Fantomski deček, Deček in svet, Hiša pravljic in Medena koža.

V sklopu praznovanja 20-letnice Slovenske kinoteke bodo zavrteli štiri filmske bisere iz kinotečnega arhiva: kultni kanadski animirani celovečerec Geralda Pottertona Heavy Metal (1981) in tri igrane filme: avstrijski Blow-up (2000) Siegfrieda A. Fruhaufa, francoski Do zadnjega diha (1960) Jean-Luca Godarda in avstralsko-ameriški Mesto teme (1998) Alexa Proyasa. Ljubljanski del festivala bodo spremljale tudi številne delavnice. MI


Najbolj brano