Ribe v štali, krave na razstavi

Prihodnji konec tedna se bo na Soriški planini zgodil Veliko Nočni Koncert - tridnevni festival kulture, ki prinaša kakovostno avtorsko glasbo najrazličnejših zvrsti in ostale spremljajoče kulturne dogodke. Uvod v festival je bila nedeljska otvoritev Veliko Nočne Razstave; svoja dela so po različnih kotičkih planine na ogled postavili fotografa Žiga Koritnik in Andrej Lupinc - Lupo ter avtorji skulptur Urša Toman, Robert Prebil in Ema Kugler.

 Andrej Lupinc - Lupo je svoje fotografije razobesil v  štali 
pastirske bajte. Foto: Petra Vidrih
Andrej Lupinc - Lupo je svoje fotografije razobesil v štali pastirske bajte. Foto: Petra Vidrih

SORIŠKA PLANINA > Za ustaljene predstave o tem, kakšno naj bo odprtje razstave, je bila nedeljska otvoritev Veliko Nočne Razstave precej neobičajna. Idejni oče festivala, igralec in glasbenik Žiga Saksida, poleti pa pastir na planini, je obiskovalce, ki so kljub ne najbolj prijaznemu vremenu prišli na Soriško planino, najprej povabil na sprehod do vrha smučišča, kamor so postavili eno od fotografij priznanega slovenskega fotografa Žige Koritnika. Po pol ure sopihanja navkreber po razmočeni travi je do kolen mokre “pohodnike” na vrhu 1549 metrov visokega Lajnarja narava nagradila s prekrasnim razgledom na v meglice zavito Baško grapo in na Cerkljansko hribovje, tik pod vrhom, na primorski strani, pa jih je pozdravila “širokousta Vesna” - Koritnikov portret pevke Vesne Zornik.

“Tukaj, na tem prekucu med Gorenjsko in Primorsko, uradno odpiram Veliko Nočno Razstavo,” je slovesno naznanil Saksida, nato pa obiskovalce skupaj s kravami, ki so se pasle po planini, “nagnal” proti hlevu pastirske bajte, kjer je snemalec in fotograf Andrej Lupinc - Lupo razobesil manjše kaširane fotografije iz cikla Ribe. “Za ribiča se to nekako spodobi,” je pojasnil Lupinc, “krave v štali pa imajo priložnost osebnega stika s podvodnim svetom, kar pa tudi ni š(t)ala.”

Na tretjem prizorišču razstave, v gozdičku ob parkirišču, poleg ostalih Koritnikovih fotografij - Žiga Koritnik je fotograf, ki je v prvi vrsti zavezan glasbeni sceni, predvsem džezu, na Soriški planini pa je na velikem formatu na prostem razstavil fotografije Bohinja, nastale med letoma 2007 in 2009, z naslovom Jezero, The Lake, ki so izšle tudi v knjižni monografiji - obiskovalce pozdravljata tudi kipa iz lesa, ki ju je (enega na prizorišču samem) izdelala akademska kiparka Urša Toman, ter mozaične skulpture Roberta Prebila, sicer gledališkega in filmskega igralca, ki se zadnje desetletje prepušča tudi drugačnemu ustvarjanju.

Vrhunec festivalskega dogajanja na Soriški planini bo 15. in 16. julija, ko bodo “pod milim nebom, na jasi, med smrekami in divjadjo” med drugim ropotali Let 3, Goli na odru, Merima Klučo&Miroslav Tadić, Prismojeni profesorji bluesa, Grudnove šmikle, Koromač, Tri tičice, Medea, ZircuS, Helahirn in Olfamož.

Pred Litostrojsko kočo, kjer je bil zvečer koncert Iztoka Mlakarja, po koncertu pa so Andrej Lupinc, Žiga Saksida in Janez Škof s kratkim literarno-glasbenim posegom učlovečili Lupinčevi knjigi Mala šola muharjenja in Umetne muhe in druge laži, je vsestranska umetnica Ema Kugler postavila svojo skulpturo vilinske ženske iz voska - kos scenografije njenega zadnjega filma, ki še ni ugledal luči sveta. Na dan Veliko Nočnega Koncerta, ki se bo začel prihodnji petek, 15. julija, bodo skulpturo ritualno pretopili v samosebi namenjeno gmoto voska.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano