Resničnost si sestavljamo sami

Kdor je doživel njegov mozaik Znamenja z meje, ve, da koprski ustvarjalec Andrej Koruza ne sestavlja klasičnih mozaikov, temveč raziskuje, kako posameznim delčkom dodati vsebino. Tokrat je s producentom analogne elektronske glasbe Mitjo Cerkvenikom - Jesusonecstasy ustvaril interaktivni Drobilec realnosti, ki ga do nedelje premierno predstavljata na festivalu In\Visible Cities.

Andrej Koruza in Mitja Cerkvenik sta interaktivni mozaik 
Drobilec realnosti postavila na goriškem trgu Sv. Antona. Foto: Arhiv Pina
Andrej Koruza in Mitja Cerkvenik sta interaktivni mozaik Drobilec realnosti postavila na goriškem trgu Sv. Antona. Foto: Arhiv Pina

GORICA > “Mozaik Drobilec realnosti/Reality Grinder problematizira dojemanje realnosti v času prevlade kapitala in neomejenega dostopa do informacij,” so zapisali na koprski Pini, kjer so prepričani, da interaktivna vizualno-zvočna instalacija v polju mozaika predstavlja prelomno in pionirsko dejanje. Pina je mozaik producirala in je partner prvega mednarodnega festivala urbane multimedije, ki do jutri gostuje tudi v Novi Gorici, Mirnu in Trstu.

“Mozaik je nekakšen premislek o tem, kako si gradimo našo resničnost. Kako prihajamo do informacij, kako nam jih mediji posredujejo in kako si ustvarjamo mnenje. Zgradiš si strukturo informacij, ki predstavlja tvojo realnost, v kateri dejansko živiš. Vsak iz informacij izlušči tisti del, ki sodi v njegovo strukturo,” razmišlja Andrej Koruza. Z Mitjo Cervenikom je ustvaril tak mozaik, da je lahko gledalec z njim v popolni interakciji, saj s premikanjem posebnih magnetnih delcev neposredno vpliva na zvok, ki ga instalacija oddaja. Avtorja sta namreč želela ustvariti umetniško delo, ki bi bilo obenem medij - z zvoki, posnetimi na lokacijah, kjer bo mozaik razstavljen, bosta skušala ustvarjati nekakšno novo resničnost. “A nisva želela posneti zgolj zvokov, temveč gradivo, s katerim bi vzpostavila odnos do vsebine. Denimo: v Gorici so bili tako fašistični kakor antifašistični shodi. Kako biti kritičen do goriških oblasti, ki so dopustile fašistični shod? Iz naše kontrapozicije oblasti, ki upravlja z instalacijo, sva se odločila, da vključiva zgolj zvoke, posnete na antifašističnem shodu,” pojasni Koruza.

V Gorici se te dni predstavlja tudi izolski vizualni ustvarjalni dvojec Izland (Gašper Milkovič-Biloslav in Marko Vivoda), ki je z Mitjo Cerkvenikom ustvaril interaktivno svetlobno in zvočno intalacijo Soundlighter, ki so jo prvič predstavili lani na festivalu Svetlobna gverila v Ljubljani.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano