Rekordna Dežela La La

Romantična glasbena drama Dežela La La režiserja Damiena Chazella bo po zlatih globusih v ospredju tudi na podelitvi oskarjev. Film je namreč prejel rekordnih 14 nominacij, med drugim za najboljši film ter za režijo, fotografijo in izvirno skladbo, nominirana pa sta tudi oba glavna igralca - Ryan Gosling in Emma Stone.

Komedija Dežela La La  se bo za zlate kipce potegovala v 14 kategorijah; 
nominirana sta tudi glavna igralca Emma Stone in Ryan Gosling.
Komedija Dežela La La se bo za zlate kipce potegovala v 14 kategorijah; nominirana sta tudi glavna igralca Emma Stone in Ryan Gosling.  

LOS ANGELES > Dežela La La je na zlatih globusih dosegla vse, kar je mogoče: nominirana je bila v sedmih kategorijah in osvojila prav toliko nagrad. In po včerajšnji razglasitvi nominacij Chazellov film visoko kotira tudi v tekmi za oskarje. Po osem nominacij za najboljši film sta sicer prejela Prihod ter Moonlight, šest pa so si jih prislužili Manchester by the Sea, Lion in Greben rešenih.

Za najboljši film so poleg uspešnega muzikala nominirani Prihod v režiji Denisa Villeneuva, Greben rešenih v režiji Mela Gibsona, Za vsako cenoDavida Mackenzieja, Hidden Figures režiserja Theodorea Melfija, Lion v režiji Gartha Davisa, MoonlightBarryja Jenkinsa in Manchester by the Sea v režiji Kennetha Lonergana. V tekmi za najboljšega režiserja so posledično Chazelle, Lonergan, Villeneuve, Gibson in Jenkins.

Poleg Goslinga so za glavno moško vlogo nominirani Casey Affleck (Manchester by the Sea), Denzel Washington (Fences), Andrew Garfield (Greben rešenih) in Viggo Mortensen (Kapitan fantastični). Za najboljšo žensko vlogo pa se poleg Emme Stone potegujejo še Isabelle Huppert (Ona), Ruth Negga (Loving), Natalie Portman (Jackie) in Meryl Streep (Neslavno slavna Florence).

Po poročanju britanskega BBC si je Meryl Streep s to nominacijo prislužila naziv največkrat za oskarja nominirane igralke v zgodovini nagrad.

Nemška tragikomedija Toni Erdmann režiserke Maren Ade, film, ki je pobral številne nagrade, med drugim za najboljši evropski film minulega leta, je pričakovano med nominiranci za tujejezičnega oskarja. Nominacijo v tej kategoriji so še Trgovski potnik v režiji Asgharja Farhadija, švedski film Mož z imenom Ove, ki ga podpisuje Hannes Holm, danski film Land of Mine v režiji Martina Zandvlieta ter avstralski Tanna v režiji Martina Butlerja in Bentleyja Deana.

Med animiranimi filmi se za oskarja potegujejo Rdeča želva režiserja Michaela Dudoka de Wita, Kubo in dve struniTravisa Knighta, Zootropolis v režiji Byrona Howarda in Richa Moorea, My Life As A Zucchini Claudea Barrasa ter Moana (John Musker in Ron Clements).

Podelitev bo 26. februarja letos v Los Angelesu, vodenje pa so letos zaupali komiku Jimmyju Kimmelu.

MI, STA


Najbolj brano