Razstava slik Klavdija Palčiča kot uvod v 32. Slovenske glasbene dneve

V Viteški dvorani Križank so včeraj predstavili program 32. Slovenskih glasbenih dnevov, na katerih se bo med 17. in 23. marcem zvrstilo več koncertov, pogovorov in referatov.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Ob tej priložnosti so v dvorani odprli razstavo del primorskega slikarja - na ogled je ducat večjih platen, ki jih je Tržačan Klavdij Palčič (na fotografiji desno) poslikal v letih 2003-2011. Slikarja smo v objektiv ujeli s kuratorko Nelido Nemec in pesnikom Markom Kravosom, ki je prijatelju in tržaškemu rojaku v čast prebral nekaj pesmi iz svoje nove zbirke Zlato ustje / L'oro in bocca ter slikam z verzi dodal tisto, česar na njih ni - krajino, naravo.

Palčičevo slikarstvo se giblje “med čisto likovnostjo in metaforo v nenavadno zgovornem prepletu različnih likovnih tehnik in šokantnih kombinacij, drzno, a s premislekom, med mrakobnostjo in živostjo, zadržanostjo in sproščenostjo”, je med drugim poudarila Nelida Nemec.

“Vesel sem, da sem po mnogih letih spet v Križankah, ki v slovenski zavesti veliko pomenijo in ki so tudi naše, sploh zdaj, ko med vami in nami, ki živimo v drugi državi, ni več meje,” je dejal Klavdij Palčič.

Slovenski glasbeni dnevi bodo povečini doneli v Ljubljani, segli pa bodo tudi na Primorsko - v koprskem samostanu sv. Ane bo 19. marca nastopil Godalni kvartet Tartini, ki se mu bo pri dveh skladbah pridružila še gostja, mlada slovenska sopranistka Štefica Stipančević. AG


Najbolj brano