Razstava bo potovala v vagonu

Sanitetni vagon, izdelan dve leti pred izbruhom velike vojne, je prizorišče razstave Miru je konec, pri kateri so moči združili različni slovenski muzeji, tudi Park vojaške zgodovine iz Pivke.

Razstava Miru je konec bo v Ljubljani  na ogled do 2. novembra    Foto: STA
Razstava Miru je konec bo v Ljubljani na ogled do 2. novembra  Foto: STA

LJUBLJANA > Razstavo, postavljeno v muzejskem ambulantnem vagonu, ki je od leta 1915 do 1917 služil na Soški fronti, so na prvem peronu ljubljanske železniške postaje odprli sinoči, na ogled pa bo do 2. novembra. Pri postavitvi Miru je konec so združili močiNarodni muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Park vojaške zgodovine Pivka, Vojaški muzej Slovenske vojske in Železniški muzej Slovenskih železnic, ki tudi sicer s svojimi razstavami obeležujejo začetek prve svetovne vojne.

Razstava dopolnjuje postavitev Fronte se začnejo prebujati, ki je na ogled v Narodnem muzeju na Metelkovi, v razstavnem vagonu pa bodo pripravili tudi predavanja in filmske projekcije. Želijo si, da bi v prihodnjih štirih letih - do leta 2018, ko bo minilo sto let od konca prve svetovne vojne - z vagonom uspeli obiskati tudi druge kraje po Sloveniji. Kot je na včerajšnjem srečanju z novinarji povedal ravnatelj Železniškega muzeja Mladen Bogič, je sanitetni vagon eden izmed najbolj dragocenih, ki jih hranijo v muzeju. Ambulantni vagon je bil prilagojen za ranjence, ki niso mogli sedeti. Imel je osem ležišč, obešenih na prožnih jermenih.

Razstavo Miru je konec spremlja tudi zloženka, ki je izšla v sozaložništvu vseh sodelujočih muzejev.STA, MI


Najbolj brano