Razmišljujoče in hudomušno

Čeprav ga Kraševci najbolje poznajo po akvarelih s kraškimi motivi, pa je Radko Oketič med kolegi ustvarjalci in v tujini priznan zaradi svojih ilustracij in karikatur. Del njegovega opusa je na ogled v Kosovelovem domu, kjer so ustvarjalca gostili ravno ob kulturnem prazniku.

Radko Oketič Foto: Petra Mezinec
Radko Oketič Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > “Sprva sem se ukvarjal s kraškimi motivi, kasneje pa sem začel upodabljati figuraliko. Ko sem se pridružil Likovni skupini slovenskih ilustratorjev, sem se začel tam udejstvovati tudi pri skupnih projektih,” o tem, kako se je od 70. let razvijala njegova ustvarjalna pot, pove preprosti Radko Oketič, ki ga je na Kras, natančneje v vas Dane pri Sežani, pripeljala ljubezen.

Hoja po robu

“Radko Oketić v svojem umetniškem poslanstvu ohranja zvestobo svojemu pronicljivem pogledu in vpogledu, v likovnih refleksijah pa je sočen, drzen, sveže poživljajoč, celo humoren in v žlahtni maniri spodbuja k družbeno kritičnemu razmisleku,” je o njegovem delu zapisala umetniška kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Kritičnost najdemo v veliko Oketičevih delih, če naštejemo le nekaj od njih: medved, ki gleda trofeje lovcev na steni; gospa s plaščem iz lisičjega kožuha, ki jo opazujejo lisice brez kože; čoln v obliki krste, na katerem se tre ljudi - to delo nosi zgovoren naslov Lampedusa - in še bi lahko naštevali.

Ni vedno enostavno presegati klišeje in stereotipe, priznava Oketič. Karikaturist hodi po robu med ostrim in žaljivim tonom. Pri razmišljanju se Oketič dotakne tudi terorističnega napada na sedež časopisa Charlie Hebdo: “Karikature je enostavno delati, dokler kritiziraš negativne stvari. Veliko težje je, ko želiš nekaj pohvaliti. Karikatura mora biti proti nečemu uperjena. Ni težko užaliti, sam nisem pristaš izzivanja. Kar nekaj časa sem razmišljal, kaj bi lahko karikaturisti v Franciji naredili, da ne bi užalili oziroma da bi popravili vtis. Po drugi strani pa je res da je tak napad kratenje izraza. Vrtimo se v začaranem krogu.”

Transplantacija organov v sliki

Še posebej hudomušne so njegove ilustracije ljudskih pripovedk iz različnih koncev Slovenije, med razmišljujoče pa sodi med drugim tudi na Mednarodnem umetniškem bienalu humorja Red man na Kitajskem nagrajena ilustracija Menjava razpoloženja.

Radko Oketič se loteva širokega izbora tem. Tudi transplantacije organov. Na razstavi si lahko obiskovalci tudi ogledajo novejše ilustracije, ki bodo izdane v zborniku o zgodovini transplantacije človeških organov na Slovenskem.

Nagrada Mustru je spodbuda za vse

Ilustracija je velikokrat nepravično potisnjena na obrobje. “Krasno je, da je Miki Muster prejel Prešernovo nagrado, saj gre za priznanje vsem nam. Nenazadnje odpira pot to tudi mlajšim ilustratorjem,” je o pomenu letošnje nagrade za ilustratorsko sfero povedal Oketič.

Radko Oketič ima od leta 1995 status samostojnega kulturnega delavca. Od takrat se posveča slikarstvu, še posebej ilustraciji. Je član likovne sekcije KUD Univerzitetnega kliničnega centra in medicinske fakultete dr. Alojza Kraigherja v Ljubljani. Deloval je na področju likovne terapije duševnih bolnikov. Ukvarja se z akvareli, ilustracijo, grafiko, humorno-satiričnimi ilustracijami in risbami, v zadnjem času pa tudi z računalniško grafiko.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano