Razgaljeni Pasolini

V muzeju Mambo v Bologni je na ogled razstava Officina Pasolini, ki prinaša vpogled v delo Piera Paola Pasolinija. Postavitev je posvečena umetnikovemu poetičnemu, estetskemu in kulturnemu vesolju in je del projekta Bolj moderen od vsega modernega. Pasolini v Bologni.

Pier Paolo Pasolini
Pier Paolo Pasolini 

BOLOGNA >Razstava o velikem režiserju Pieru Paolu Pasoliniju vključuje osebne dokumente, risbe, slike, kostume, fotografije in videe.

Razdeljena je v tematske sklope, ki prinašajo vpogled v Pasolinijeve začetke v Bologni ter v teme, ki se jim je posvečal v svojih delih, kot so kmečko življenje, rimski proletariat in tretji svet. Prav tako predstavlja ikone, ki so ga navdihovale, kot sta Marilyn Monroe in Maria Callas, na ogled pa so tudi njegove kritike modernosti, ki jih je pisal za časopis Corriere della Sera.

Postavitev zaokrožajo njegovi trije krogi obsedenosti fekalij in krvi, ki prinašajo vpogled v njegovo peklensko vizijo razvoja brez napredka, sklene pa jo tematski sklop Pasolini po Pasoliniju.

Razstava bo na ogled do 28. marca. V Bologni so se mu ob letošnji 40. obletnici umora poklonili s projektom Bolj moderen od vsega modernega. Pasolini v Bologni, pri katerem sodelujejo lokalna kinoteka, institucija Bologna Musei ter Univerza v Bologni.

53-letnega Pasolinija so umorili leta 1975 v italijanskem mestu Ostia. Njegov umor, ki naj bi bil politično motiviran, je močno odmeval, še vedno ga obdaja senca dvoma. Med Pasolinijevimi pomembnejšimi deli sta filma Dekameron in Salo ali 120 dni Sodome ter besedili Nasilno življenje in Amado mio.

STA


Najbolj brano