Razbili umetniško mrežo

Aurora Fonda, nekdanja kustosinja že od lanskega maja zaprte Galerije A+A, ki so jo v Benetkah upravljale Obalne galerije Piran, je začela zbirati podpise pod peticijo, s katero zahteva, naj znova zaživi edino stalno slovensko razstavišče v Benetkah.

Palača Grassi, v kateri je domovala Galerija A+A, je v ozki beneški uličici v središču mesta. Foto: Maja Pertič Gombač
Palača Grassi, v kateri je domovala Galerija A+A, je v ozki beneški uličici v središču mesta. Foto: Maja Pertič Gombač

BENETKE > Edini prostor, v katerem se sedaj lahko v Benetkah predstavljajo slovenski umetniki, ostajajo Arsenali, vendar je ta odprt samo med časom bienala. Aurora Fonda, ki je kot kustosinja vodila Galerijo A+A dvanajst let, je prepričana, da slovenski umetniki poleg Arsenalov potrebujejo tudi stalno razstavišče.

Prav to je bila Galerija A+A, ki si je med 16 let dolgim delovanjem v svetu umetnosti zgradila prepoznavnost in razpredla mrežo kontaktov, ki bi jo bilo škoda izgubiti. “Ko razstavljajo v Arsenalih, umetniki pridejo tudi do vabil v razstavne prostore po vsem svetu. Galerija A+A je bila zelo učinkovita kot institucija za promocijo njihovih del. S peticijo želimo kulturno ministrstvo ozavestiti, da je palača Grassi, v kateri je galerija delovala, edino primerno mesto zanjo - navsezadnje tudi zato, ker je lokacija že uveljavljena. Razumemo, da je denarja vedno manj, a lahko bi k pokrivanju stroškov privabili tudi zasebnike,” je razloge za zbiranje podpisov - peticijo je v javnost poslala 23. januarja - pojasnila Aurora Fonda.

Galerija je zaprla vrata 10. maja lani, to dejanje pa še vedno buri duhove. Ministrstvo za kulturo je namreč plačalo stroške najema do 30. novembra. Aurora Fonda meni, da se je ravnateljica Obalnih galerij Lilijana Stepančič prehitro odločila za zaprtje galerije. “Pojasnila mi je, da Obalne galerije nimajo več denarja za razstave. Prosila sem jo, naj je ne zapre, da lahko pripravimo tudi cenejše, a nič manj kakovostne razstave. Vendar niti med beneškim arhitekturnim bienalom ni dovolila, da bi bile v njej razstave,” je še zmeraj ogorčena Fonda.

Ohranitev galerije A+A podpira tudi Stepančičeva - a pod določenimi pogoji; da bi bila odprta za vse, da bi bila bolj povezana z bienalom, bolj vključena v mednarodna sodelovanja in promocijo ter da bi bilo zanjo dovolj denarja.

Primopredaje med lastnico prostora, v katerem je domovala galerija, in Obalnimi galerijami Piran doslej še ni bilo. Kot pravi Aurora Fonda, bi bilo treba prostore prepleskati, uničiti plesen v njih in zamenjati ploščice, kar bodo morale plačati Obalne galerije.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano