Rakovčev Blak nocoj v Kopru

Nocoj ob 21. uri bo na odru koprskega teatra v okviru Primorskega poletnega festivala gostovala predstava Blak puljskega Istrskega narodnega gledališča. Dramatizacijo proznega dela istrskega književnika, novinarja in agitatorja Milana Rakovca je lani režirala puljska domačinka Ines Pletikos.

Milan Rakovac  Foto: Andraž Gombač
Milan Rakovac  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Naslov igre je veliki večini skrivnosten. “Blak je black, je črn. To je mineralni katran, iz katerega so delali maso za premazovanje ladijskih delov, ki so v stiku z morjem,” je na današnji novinarski konferenci v vrtu Pokrajinskega muzeja Koper pojasnil Milan Rakovac. “Blak pa so v Istri uporabljali tudi za pisanje prvih parol, danes bi rekli grafitov.”

V zgodbi, ki jo je zasnoval na resničnih dogodkih, skozi intimno dramo veterana domovinske vojne v devetdesetih letih 20. stoletja spregovori o človekovi zločinski naravi, odpuščanju in politični katarzi. “Delo je postavljeno v hrvaško banditsko, fašistoidno tranzicijo,” poudarja. “Glavni lik - imenuje se Škik, kar bi prevedli v Krik - po Pulju dela cirkus, na obletnicah vojaške operacije Nevihta prepeva Druže Tito, mi ti se kunemo in podobno, zato ga zaprejo v umobolnico. Tja pa pobegne, se zateče tudi njegov nadrejeni oficir, vojni zločinec, kriminalec, kar je tipično za balkanske vojne.”

Istra je “tisočletno križišče vseh mogočih okupatorjev, osvoboditeljev, narodov, kultur, jezikov in še marsičesa”, kar se lepo kaže tudi v Rakovčevih delih, dodaja Irena Urbič. Soglaša ravnateljica puljskega Istrskega narodnega gledališča Gordana Jeromela Kaić, ki poudarja, da je Rakovac “eden redkih, ki zelo tehtno pišejo o zgodovini naših krajev in katerih prozna dela spreminjajo v dramska.” Opozarja še, da so Blak na oder postavili ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, Rakovac pa je v besedilu zajel kar celotno stoletje: v multimedijski predstavi odmevajo tako prva in druga svetovna vojna kakor jugoslovanska morija.

Dramatizacijo so opravili Kruno Petrinović, Ines Pletikos in Borivoj Radaković, glasba je delo Livia Morosina, za scenografijo je poskrbela Lara Ritoša Roberts, za kostumografijo Desanka Janković, video je delo Marka Bolkovića, nastopajo pa igralci Aleksandar Cvjetković, Marina Kostelac v alternaciji s Heleno Minić, Denis Brižić, Rade Radolović, Lana Gojak in Petra Blašković, hči slovitega istrskega kantavtorja Francija Blaškovića.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano