Raje kakor bonbone je okušal nove besede

“Bil sem zakompleksan predmestni nevednež, a v zadnjem obdobju sem prišel do spoznanja, da je bila moja odločitev za literaturo pravzaprav dokaz ambicioznosti,” je Milan Jesih, moderni klasik, dramatik, prevajalec in eden naših najpomembnejših sodobnih pesnikov, strnil svojo nekdanjo modernistično neobrzdanost. Slovenski avtor v središču letošnje Vilenice je v soboto nastopil pod stoletno murvo in polno luno v Biljah, jutri pa bo svoje pesmi bral v atriju koprskega RTV centra.

Milan Jesih je svoje stihe prebiral pod stoletno murvo v Biljah.  Foto: Maja Pertič Gombač
Milan Jesih je svoje stihe prebiral pod stoletno murvo v Biljah.  Foto: Maja Pertič Gombač

BILJE > V pogovoru z našim novinarjem Andražem Gombačem se je Milan Jesih sprehodil od eruptivnih modernističnih začetkov v zbirki Uran v urinu, gospodar! (1972) vse do preobrata k sonetom konec osemdesetih let in zapriseženosti jambu, ki mu je zavezan tudi v zadnji zbirki Lahkoda. Soustanovitelj novoavantgardne skupine Pupilija Ferkeverk se je svojih začetkov v poeziji in gledališču spominjal z nasmehom. Po prebiranju pesmi Maiermärz II iz prve zbirke je denimo dejal: “Treba je vedeti, da je to pesem pisal fant, ki je tako, kot je v naravi mladosti, vpil: Tukaj sem, če me ne slišite, bom pa še malo provociral, da me boste slišali, pa vem še eno grdo besedo, ki me je ni sram povedati!”

Kasneje se je njegova govorica nekoliko umirila, s Soneti (1989) in Soneti drugimi (1993) je po sodbi kritike dosegel vrhunec slovenskega pesniškega postmodernizma, jamb pa (ga) je osvojil med prevajanjem Shakespeara - doslej je prevedel kar 15 njegovih dram. “Nikoli nisem bil te vrste modernist, da bi pljuval po tradiciji. Zmeraj sem imel rad staro poezijo. Že od otroštva sem bil velik ljubitelj Prešerna in so se mi njegovi verzi valjali po ustih,” je dejal pesnik, ki je tudi eden največjih poznavalcev slovenskega jezika. Zase pravi, da je že v otroštvu veliko raje kakor bonbone okušal nove besede. Danes je zanj največja radost, če ga pesem preseneti.

Letošnja Vilenica bo jutri s predvečeri seveda poselila tudi Primorsko. Milan Jesih bo nastopil v atriju regionalnega koprskega RTV centra, Mirko Božić v tržaški dvorani Srednjeevropske pobude, Karlo Hmeljak v Mladinskem hotelu Pliskovica, Veno Taufer pa pri Davidu in Martini v Volčjem Gradu. Literarni večeri se bodo pričeli ob 19. uri.

Čeprav je zelo kritičen do stanja v družbi in je tudi med podpisniki 11 zahtev, s pomočjo katerih naj vlada poskrbi za izboljšanje stanja kulture, ki so jih na društvu pisateljev predstavili konec tedna, ga z optimizmom navdaja nova generacija mladih pesnikov. Pa ne le pesnikov: “Nisem vedel, da je toliko mladih, poučenih, zavzetih, razgledanih in upajočih v različnih poklicih. In na neki način imamo skupno, precej široko pot.”

MPG


Najbolj brano