Rada ima skladbe, napisane v molu

V razredu Barbare Gorkič v Glasbeni šoli Nova Gorica se že leta kalijo mladi kitaristi, ki osvajajo najvišja priznanja na različnih tekmovanjih. Med najmlajšimi je 11-letna Neža Marussi. Tiha, umirjena, nežna, a izjemno delavna, natančna mlada kitaristka z zelo lepim, kultiviranim tonom je, kljub veliki tremi, uspešno prestala krst na letošnjem regijskem tekmovanju - osvojila je zlato priznanje in drugo nagrado.

Neža Marussi z učiteljico Barbaro Gorkič.
Neža Marussi z učiteljico Barbaro Gorkič. 

ŠEMPETER, MIREN > Anja Pirjevec (trenutno profesorica kitare na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor), Ana Fornazarič, Lev Fišer, Erik Bucik in komaj 10-letni Matija Skrt, ki je na letošnjem državnem tekmovanju osvojil magično stotico, so imena kitaristov, ki lahko najbolje predstavijo učinkovito pedagoško delo Barbare Gorkič v novogoriški Glasbeni šoli. “Talentiranega učenca moraš najprej prepoznati, nato pa dosledno upoštevati dejstvo, da je delo z njim precej drugačno. Pri vzgoji mladih nadarjenih otrok sem predvsem zelo natančna, popravim jim vsako malenkost, in jim poskušam maksimalno pokazati, kaj lahko z glasbo ustvariš. Veliko pozornosti torej namenjam osnovi, s katero lahko potem sami gradijo naprej,” nam svojo skrivnost uspeha predstavi Gorkičeva, ena tistih glasbenih pedagoginj, ki se s svojimi gojenci redno udeležuje tekmovanj.

“Bolj kot rezultati so tekmovanja pomembna zaradi samega razvoja mladega glasbenika. Nekdo, ki je bil na enem tekmovanju, namreč nikoli več ne bo igral povprečno,” je prepričana novogoriška profesorica kitare. Njena metoda, pa tudi potrpežljivost, prijaznost in redno spodbujanje so tudi v Neži Marussi prebudile predano ljubezen do glasbe. Mlada kitarista, doma iz Mirna, učenka 6. razreda Osnovne šole Šempeter pri Gorici, je namreč pred vsakim javnim nastopom imela veliko treme. Kljub temu, da sama pravi, da ji je glasba všeč, ker se ob njej sprosti in ustvarja, bi ji lahko udeležba na tekmovanju pustila slabe, tudi usodne posledice. Zato je njen letošnji uspešni tekmovalni nastop prijetno presenetil tudi mentorico: “Moj cilj je bil, da gre Neža na oder, ker se ga je tako zelo bala. To je njen največji uspeh, več kot zlato priznanje. Na državnem preizkusu ji je sicer žal roka malce zatajila, a tudi bronasto priznanje Neži veliko pomeni, saj ni tekmovalen tip otroka. Tekmovanje ji pomeni le novo izkušnjo in potrditev za njeno delo,” pripoveduje Gorkičeva, in pri tem še poudari, da je njena učenka lahko pojem pridnega otroka, ki je pri vsem, kar počne, zelo odgovoren, vesten in natančen. Neža veliko ur namenja vadbi kitare, že pri rosno mladih letih ima zelo lep in kultiviran ton, in če jo mentorica izzove pri igranju, lahko naravnost vzcveti tako v smislu muzikalnosti kot dinamike.

Dovolj nenavadna je tudi Nežina izbira najljubšega skladatelja in najljubših skladb: všeč so ji namreč dela Johanna Sebastiana Bacha in skladbe, napisane v molovski tonaliteti. Rada ima sicer tudi klasično špansko glasbo za kitaro, in čeprav večkrat poudari, da je po značaju mirna, in da zelo rada posluša pevko Adele, pa z vidnim navdušenjem zaigra tudi malce nagajivo, hecno in živahno skladbo, kot je na primer Rosita Francisca Taregge.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Gostji tokratne oddaje, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bosta kitaristka Neža Marussi in njena mentorica Barbara Gorkič. Prisluhnili boste skladbam, s katerimi se je Neža predstavila na letošnjem regijskem in državnem tekmovanju.

Neža danes še ne razmišlja o morebitni glasbeni karieri, saj si želi postali veterinarka. Zelo rada ima živali, o njih prebira tudi znanstvene knjige, gleda televizijsko nanizanko Komisar Rex, se veliko sprehaja na podeželju s svojim psom in ga uči različnih trikov. A za kitaro bo, kot pravi, vedno našla dovolj časa.

TATJANA GREGORIČ (Radio Koper)


Najbolj brano