Svoboda, ne strah!

Tako je sporočilo avstralske trapezistke Rebikah May Theaker von Ziarno, ki je minuli konec tedna visoko nad koprskim občinstvom uprizorila dih jemajočo akrobatsko predstavo. “Živite skrbno, ne v strahu,” je dejala otrokom in odraslim, ki jih festival Puff že v sredo vabi na novo predstavo, tokrat v Portorož.

Akrobatska “zračna” plesalka Rebikah May Theaker von Ziarno nad glavami koprskega občinstva. Foto: Andraž Gombač
Akrobatska “zračna” plesalka Rebikah May Theaker von Ziarno nad glavami koprskega občinstva. Foto: Andraž Gombač

KOPER, IZOLA, PIRAN, PORTOROŽ > 42-letna Avstralka Rebikah May Theaker von Ziarno, mednarodno priznana pionirka tako imenovanega “aerial street showa”, je redna gostja evropskih poletnih festivalov. Tudi koprskega, kjer jo je občinstvo spoznalo z več predstavami, vse pa povezuje rdeča nit akrobacij, za katere so potrebni izjemna telesna pripravljenost, ure in ure treningov in veliko ustvarjalne žilice, saj so športni elementi prepleteni s plesnimi in gledališkimi.

Drevi ob 20. uri bo Puff na Trgu prekomorskih brigad v Portorožu gostil Teater Piki s Slovaške, ki bo s svojimi lutkami uprizoril Kravljico, predstavo primerno za otroke, starejše od dveh let. Ta bo jutri ob 19. uri razveseljevala otroke in odrasle v Izoli, v parku Pietro Coppo, v petek ob 19. 30 pa še na koprskem Ukmarjevem trgu.

Tudi letos se je iz Avstralije pripeljala med drugim v Slovenijo, kjer si, če ji le uspe, privošči tudi kak vzpon v gore, saj ji stik z naravo veliko pomeni, naše gore pa so, tako pravi, čudovite. Ker zaščitno mrežo pod trapezom uporablja zgolj na vajah, ko uvaja nove akrobatske elemente, so za občinstvo njeni nastopi posebej vznemirljivi, sama pa se mu trudi posredovati svoja spoznanja: “Če živiš skrbno, če si pozoren in čuteč, se ne smeš bati ničesar. Danes pa si sistem želi, da bi ljudje živeli v strahu. Kar ni prav, živeti je treba svobodno. Svoboda, ne strah!”

“Zdi se, da umetnost ni bila še nikoli tako potrebna, kot prav v tem obdobju,” še pravi akrobatka.

Na Puffu je bilo tokrat mogoče prisluhniti tudi tako imenovanemu Etno HisteRia džem KonceRTratu oziroma domači zasedbi Faronika z gosti, ki je občinstvo očarala s uglasbeno poezijo slovenskih pesnikov in avtorsko glasbo, ki ji pečat dajeta privlačen vokal Nike Solce in neobrzdana harmonika priznanega lutkarja in glasbenika Matije Solceta.

MPG


Najbolj brano