Prvič film iz Jemna

Za nominacijo za tujejezičnega oskarja, ki ga bodo podelili prihodnje leto, se potegujejo filmi iz 85 držav, je v torek sporočila Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti. Tokrat je v boju za nominacijo za ugledno filmsko nagrado prvič tudi film iz Jemna.

Jemenski film prvič v boju za oskarja
Jemenski film prvič v boju za oskarja 

LOS ANGELES > Slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja je film Houston, imamo problem!Žige Virca, ki raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih 60. letih.

Lani je svoje kandidate za nominacijo za oskarja v kategoriji tujejezičnih filmov posredovalo 81 držav. Letos pa je v boju zanjo prvič tudi film iz Jemna. Gre za dramo I Am Nojoom, Age 10 and Divorced (Sem Nojoom, stara deset let in ločena) v Franciji živeče jemenske režiserke Hadije Al Salami.

Med kandidati za nominacijo tuje tiskovne agencije omenjajo film Smrt u Sarajevu (Smrt v Sarajevu) bosanskega režiserja Danisa Tanovića, ki je na letošnjem filmskem festivalu v Berlinu dobil srebrnega medveda, dokumentarec Voices from Chernobyl (Glasovi Černobila) Luksemburžana Pola Cruchtena, ki je bil posnet po knjigi Nobelove nagrajenke za literaturo Svetlane Aleksijevič, film Powidoki (Kopije), zadnje delo nedavno preminulega poljskega režiserja Andrzeja Wajde ter žensko dramo Julieta Španca Pedra Almodovarja.

Seznam petih nominirancev v kategoriji tujejezičnih filmov bo Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti po napovedih sporočila 24. januarja. 89. podelitev oskarjev bo 26. februarja prihodnje leto v Los Angelesu.

Na letošnji podelitvi najuglednejših filmskih nagrad je zlati kipec za najboljši tujejezični film prejel madžarski film o holokavstu Savlov sin režiserja Laszla Nemesa.STA


Najbolj brano