Prvič bo na voljo tudi letni kino

Krajevna skupnost Opatje selo, ki praznuje 50 let delovanja, je z domačimi društvi in gostinsko turističnimi organizacijami poskrbela, da poleti v vasi ne bo dolgčas. V slikovitem vaškem jedru se bo do sredine septembra zvrstila množica kulturnih in zabavnih dogodkov pod skupnim imenom Opajski večeri pod zvezdami.

Mlajši člani dramske skupine Prosvetnega društva Kras so navdušili s spevoigro Nore mravljice. Foto: Arhiv Prosvetnega Društva Kras
Mlajši člani dramske skupine Prosvetnega društva Kras so navdušili s spevoigro Nore mravljice. Foto: Arhiv Prosvetnega Društva Kras

OPATJE SELO >Opajske večere pod zvezdami smo pripravili v okviru praznovanja 50-letnice krajevne skupnosti. To je pilotni projekt, ki ga nameravamo nadaljevati v naslednjih letih, mogoče v ne tako velikem obsegu. Nad obiskom prireditev smo pozitivno presenečeni,” pravi predsednik sveta KS Opatje selo Mirjan Pahor.

Večere je že konec maja začelo Turistično društvo Cerje s prikazom fotografij iz prve svetovne vojne, posnetih na območju domače krajevne skupnosti, nadaljeval pa v začetku junija Ženski pevski zbor Sanje iz Nove Gorice s samostojnim koncertom pod vodstvom zborovodkinje Jožice Golob. Sredi junija so “opajski plac” napolnile Mravljice, mlajši člani dramske skupine Prosvetnega društva Kras Opatje selo, ki so z Mladinskim zborom Kras uprizorili spevoigro Nore mravljice. Sledil je koncert mladinskega zbora, pevci so poslušalce popeljali po svetu - prek Izraela, Afrike in Brazilije do Slovenije. Večer je s premiernim nastopom sklenil domači bend.

V tem mesecu je nastopil še Mladinski zbor Emil Komel (Gorica), člani Prosvetnega društva Kras so navdušili z zaključnim koncertom sezone, drevi ob 20. uri pa bo v vaškem jedru koncertiral Big Band Nova. Junijske prireditve bo jutri ob 16. uri zaključilo Društvo žensk Žbrinca s prireditvijo Košnja po starem.

V juliju bo dogajanje odprl “zgodovinski večer” 3. julija na temo prve svetovne vojne. Kakšen je pogled na svet skozi ženske oči, bo 12. julija predstavilo Kulturno turistično društvo Zarja Bilje s predstavo Po babje, 17. julija pa bo v Opajtem selu letni kino; predvajali bodo film Tistega lepega dne. Avgusta bodo med drugim ob Hiši opajske tradicije postavili tablo v spomin beguncem v prvi svetovni vojni, predstavili bodo tudi zbornik ob 50-letnici krajevne skupnosti. Pestro bo še v septembru, bogat sklop prireditev “pod zvezdami” pa bo 13. septembra zaključil krajevni praznik Opajski sejem. “Opajski večeri so povezali društva v vasi in dosegli so glavni namen - oživitev vaškega jedra,” je navdušena predsednica izvršnega odbora Prosvetnega društva Kras Opatje selo Alenka Marušič.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano