Prvi pravi urbani festival (foto)

Koper je dobil svoj prvi pravi urbani festival. Burja, ki je že s prvimi programskimi smernicami, tako v glasbenem izboru, kot pri urbanih “intervencijah” ter številnih drugih spremljevalnih dogodkih, ubrala obetavno pot, je naletela na zelo pozitiven odziv med obiskovalci.

 Foto: Biljana Pavlović
Foto: Biljana Pavlović

KOPER > Predvsem Center mladih Koper (CMK), kjer je potekala glavnina dogajanja, je bil od prvega dne festivala prijetno napolnjen z mladino, ki so ji blizu tudi drugačne oblike izražanja. Danes sledi sklepni del festivala, ki bo v domeni dvojca Bas in Glas ter zagrebških šaljivcev Miki Solus.

Že prvi dan festivala je bil namenjen urbanim “intervencijam”: v Hlavatyjevem parku je med drugim potekal medkulturni in multinacionalni performans Open-MegaFon, na koprski promenadi pa so postavili zid, ki so ga poimenovali Before I die wall, na katerega so lahko mimoidoči dopisali, kaj bi v življenju radi dosegli, počeli ...

Mojca Vojska iz Centra mladih Koper, ki je Zavodu Fontico ponudila vso podporo, pravi, da so z obiskom zelo zadovoljni in da je presegel njihova pričakovanja. Obljublja, da bo Burja tradicionalna, saj so jo zasnovali kot festival, “ki se bo ohranjal skozi čas”. Ena od posebnosti koprskega festivala urbane kulture je, da se dogaja med tednom: “Festival je namenjen predvsem mladim. Med tednom, sploh v prvem tednu počitnic ni veliko dogodkov, konci tedna v Istri pa so precej glasbeno obarvani. Ker festival v tem prostoru zapolnjuje določeno žanrsko luknjo, smo se odločili, da zapolni tudi tedensko pomanjkanje dogodkov. Glede na obisk verjamemo, da smo se odločili pravilno,” odgovarja Vojska.

Prostoru vdahnili nekaj duše

Tisti obiskovalci, ki se niso navadili na “sterilno” preobrazbo CMK-ja, so v festivalskih dneh lahko uživali v bolj prijetnem ambientu. Organizatorji (Zavod Fontico v sodelovanju s CMK-jem) so namreč z nekaj enostavnimi rešitvami - črna platna, luči, palete in kupi škatel - prostoru vdahnili nekaj duše.

Že drugi dan so na svoj račun prišli ljubitelji elektronike. Ljubljančani Your Gay Thoughts so postregli z bolj zasanjano, melanholično elektroniko, N'Toko pa je s svojim divjim DJ-setom razmigal skorajda vse obiskovalce. Pred koncertom je bila na sporedu zelo obiskana okrogla miza na temo urbane kulture, na kateri so svoje poglede soočili filozof Nikolai Jeffs, Luka Bevk iz skvota Inde ter N'Toko, ki je tudi eden od najbolj glasnih aktivistov iz ljubljanskega Roga, pogovor pa je moderiral Borut Jerman iz koprske Pine.

Najbolj pričakovana zasedba Jardier

V sredo so bile na vrsti kitare, najprej koprske iz zasedbe Noair, ki se je še globlje potopila v britanske indierockovske vode, večer pa so sklenili mladi, sveži in udarni Koala Voice iz Ljubljane, ki si z glasbeno držo “keep it simple” vse bolj utirajo pot na večje glasbene odre. Sinoči je nastopila tudi najbolj težko pričakovana zasedba na festivalu - Jardier. Za dolenjsko-ljubljansko navezo so se stvari zelo hitro odvijale.

Prvi koncert so imeli v začetku leta 2015, sredi lanskega leta so že nastopili na zagrebškem festivalu INmusic ter ljubljanskem Flowu, konec leta pa je bil njihov prvenec na številnih slovenskih glasbenih lestvicah razglašen za najboljši slovenski album leta. Kritiki so si bili takoj enotni, da je Slovenija končno dobila indierockovski bend, ki v ničemer ne zaostaja za svetovnimi indierockovskimi zvezdniki. To so dokazali tudi včeraj v Kopru, za uvod so poskrbeli domačini Toxine, ki so postregli z eklektično mešanico rocka, funka, jazza in še česa.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano