Projekcije, ki vzgajajo bodoče kritične gledalce

Največji domači filmski dogodek, 18. Festival slovenskega filma, ki se uradno v Portorožu začne prihodnji torek, se je s programom za otroke in mladostnike v Avditoriju naselil že danes.

 Foto: Adrijana Krajnc Vasovič
Foto: Adrijana Krajnc Vasovič

PORTOROŽ > Velika dvorana portoroškega Avditorija je danes od jutra do zgodnjega popoldneva gostila tri starostne skupine gledalcev istrskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki so si ogledali različne sklope filmov. “Odziv je bil krasen. Super energija!” je po projekciji mladinskega filma Hanne A. W. SlakTea komentiral Rok Govednik, mentor filmske vzgoje in vodja festivalskega programa za mlade gledalce, ki se je po ogledu filmov z njimi tudi pogovarjal.

“O filmski vzgoji se čedalje več govori, a še vedno nima ustreznega mesta v formalnem vzgojno izobraževalnem procesu. Film je pravzaprav edina umetnost, ki še ni ustrezno umeščena v šolske kurikolume,” opozarja Govednik, tudi sam eden tistih, ki mlade s sedmo umetnostjo seznanja z neformalnimi oblikami izobraževanja.

Mladim na festivalu posvečajo še ponedeljkovo projekcijo, ki bo v izolskem Kinu Odeon, in torkovo dopoldansko projekcijo v Portorožu, na kateri bodo film Tea, po Govednikovem mnenju eden najboljših, a žal spregledanih domačih mladinskih filmov, predvajali za šolarje in zunanje obiskovalce.

Letošnji festival FSF, ki ga slavnostno odpirajo v torek zvečer, bo eden najbogatejših doslej. Zaradi bogate domače filmske bere bo celo za en dan daljši.

MPG


Najbolj brano