Prodajajo “pisateljski brlog” J. D. Salingerja

Hiša in posestvo v Cornishu v zvezni državi New Hampshire, kjer je nekoč živel ameriški literat J. D. Salinger, je naprodaj za 679.000 ameriških dolarjev (512.143 evrov), piše britanski časnik The Guardian. Sedanja lastnica Joan Littlefield pravi, da je v hiši navkljub spremembam čutiti, da je bila ta nekoč “udoben pisateljski brlog”.

Hiša in posestvo v Cornishu v zvezni državi New Hampshire, kjer je nekoč živel ameriški literat J. D. Salinger, je naprodaj za 679.000 ameriških dolarjev
Hiša in posestvo v Cornishu v zvezni državi New Hampshire, kjer je nekoč živel ameriški literat J. D. Salinger, je naprodaj za 679.000 ameriških dolarjev 

CONCORD > “Ta ljubka hiša, nekdanji Salingerjev dom, stoji sredi očarljivega vrta z rožami in drevesi. Zemljišče na obeh straneh ceste zagotavlja zasebnost,” je v oglasu zapisal nepremičninski agent, nanašajoč se na znamenito Salingerjevo samotarsko naravo.

Joan Littlefield, ki je hišo od Salingerja kupila v 80. letih prejšnjega stoletja, je po vselitvi v njej odkrila vrsto Salingerjevih predmetov, vključno s staro čekovno knjižico, deli ograje in njegovim straniščem.

Stranišče za milijon dolarjev

Slednje je za milijon dolarjev (753.900 evrov) v spletni trgovini eBay ponudil trgovec z besedami, da nihče ne ve, koliko zgodb je zraslo v Salingerjevi glavi, medtem ko je sedel “na svojem prestolu”.

Jerome David Salinger se je iz New Yorka na posestvo v Cornishu preselil v 50. letih, kmalu zatem, ko je zaslovel z romanom Varuh v rži.

Sedanja lastnica se za prodajo hiše, ki je bila zgrajena leta 1939 na 48.562 kvadratnih metrov velikem posestvu, odločila po smrti moža. Hiša ima štiri spalnice, dve kopalnici, dnevno sobo, tri kamine, delavnico in ločeno stanovanje nad garažo.

Umrl star 91 let

Salinger se je rodil 1. januarja 1919 v New Yorku in umrl leta 2010 v Cornishu, star 91 let. Poleg Varuha v rži med njegova najbolj poznana dela sodi Devet zgodb - zbirka kratkih zgodb, ki jih je napisal med letoma 1948 in 1951.

Med letoma 2015 in 2020 naj bi po besedah biografov Davida Shieldsa in Shana Salerna posthumno izdali še nekaj del, ki jih je Salinger spisal v drugi polovici svojega življenja.

STA


Najbolj brano