Prljavo kazalište 18. marca v Stožicah

Legende jugoslovanskega rocka Prljavo kazalište bodo 40-letnico delovanja proslavili 18. marca v dvorani Stožice. Skupina oboževalcem obljublja rock koncert leta, največji spektakel po koncertu leta 1989 na nekdanjem Trgu republike v Zagrebu. Kot pravijo člani, so razmere danes drugačne, saj ustvarjajo v povsem drugačnem družbenopolitičnem okolju.

Prljavo kazalište
Prljavo kazalište 

LJUBLJANA > Kot je pred koncertom dejal pevec Mladen Bodalec, je pri rock'n'rollu veliko lepih oziroma dobrih stvari in ena slaba. “To je, da čas mine prehitro!” Veliko stvari se je skozi leta spremenilo. V mladosti so fantje med potjo na koncert spali kar na železniški postaji, danes polnijo največje arene, so zapisali pri glasbeni agenciji Gig.

Legendarnega koncerta v Zagrebu leta 1989 se je udeležilo več kot 250.000 ljudi. “To so ocene. Sam res ne vem, koliko ljudi je takrat prišlo na naš koncert. Res jih je bilo veliko, kar se vidi tudi na posnetkih. Brez dvoma pa gre za naš največji koncert,” se spominja eden od ustanovnih članov Jasenko Houra. Policija je pred začetkom koncerta hotela izklopiti elektriko, vendar zaradi hude gneče tega ni mogla storiti.

Kot pravijo organizatorji, si band ob 40-letnici zasluži najprestižnejše prizorišče v Sloveniji, pri čemer obljubljajo laserski šov, najnovejše luči in dobro ozvočenje. Pred kratkim je zasedba s koncertnim spektaklom napolnila razprodano Spaladium Areno v Splitu. “Tudi v Ljubljani bomo dali vse od sebe, saj tako funkcioniramo, ne glede na naša leta,” poudarjajo. Napovedujejo tudi posebnega gosta, na odru se jim bo pridružil prvi pevec skupine Davorin Bogović.

Skupina je v Sloveniji že nastopala, tokrat pa bo prvič zavzela največjo slovensko koncertno dvorano.

Prljavo kazalište so glasbeno pot začeli leta 1977 v Zagrebu. V začetkih jih je navdihoval punk, ime pa so prevzeli po naslovu izdaje tedaj priljubljenega stripa o Alanu Fordu. Prvi vidnejši uspeh so dosegli s singlom Moj je otac bio u ratu in prvim albumom Prljavo kazalište s pevcem Bogovićem.

Bogović je skupino zapustil leta 1983, glavni vokal pa je leta 1985 prevzel Bodalec, ki jo je usmeril v popularni rock. Sledil je vrtoglavi vzpon, ki je presegel vsa pričakovanja in dosegel vrhunec z izidom kontroverznega albuma Zaustavite zemlju.

Skupina se je podala na turnejo po ZDA, Kanadi, Švici, Avstraliji, Švedski, Nemčiji, Avstriji in drugih evropskih mestih. Turneja je vrhunec doživela 17. oktobra 1989 v Zagrebu.

Uspešni so bili tudi še v 90. letih. Izdali so številne albume in koncertirali po vsem svetu. Ostali so kultno ime jugoslovanske rock glasbe vse do danes. Med uspešnicami velja omeniti skladbo Mojoj majci (Ruža Hrvatska), ki jo je Houra napisal po smrti matere in je zaznamovala duh hrvaške samostojnosti. Prav tako odmevajo skladbe, kot so Mi plešemo, Sve je lako kad si mlad, Crno bijeli svijet, Zaustavite zemlju, Pisma ljubavna, Heroj ulice, Ne zovi mama doktora in Marina.

STA


Najbolj brano