Priznanji samoniklosti in intelektualni drži

Nagrada mira, ki jo ženski odbor Slovenskega centra Pen podeljuje za izjemne dosežke na področju literarne ustvarjalnosti in celostne osebnostne drže, gre letos v roke dveh ustvarjalk. Na današnji podelitvi v Narodni galeriji so nagradili pesniški opus Silvane Paletti, pesnice, pisateljice in pripovedovalke iz Rezije, za esejistično delo in intelektualni angažma pa je miro prejela Svetlana Slapšak.

Silvana Paletti Foto: Zvonka Simčič
Silvana Paletti Foto: Zvonka Simčič

LJUBLJANA > Silvana Paletti, ena najbolj samoniklih pesniških osebnosti, živi v najzahodnejšem kotičku slovenskega etničnega prostora, ob poeziji piše še pravljice in pripovedke, prevaja ter raziskuje rezijansko izročilo.

Poleg nagrajenk so bile za nagrado mira letos nominirane še Miriam Drev, Maja Gal Štromar, Polona Glavan, Alenka Jenstrle-Doležal, Erica Johnson Debeljak, Sonja Koranter, Barbara Pogačnik, Mojca Kumerdej, Neža Maurer, Marija Pirjevec in Alenka Puhar.

Rodila se je leta 1947 v Reziji, kjer je hodila v osnovno šolo, maturirala pa je na srednji zdravstveni šoli v Vidmu. Njeno najbolj znano delo je trijezična pesniška zbirka Rozajanski serčni romonenj / La lingua resiana del cuore / Rezijanska srčna govorica, ki je izšla leta 2002, v zadnjem času pa svojo uglasbeno poezijo tudi prepeva. Pred dvema letoma je v sodelovanju z multimedijsko umetnico Zvonko T. Simčič izdala zgoščenko Mali rug/Glas neba. Pesmi, v katerih Silvana Paletti v svojem prvem jeziku - slovenskem rezijanskem narečju - piše o Reziji, usodi svoje zemlje in o njenih ljudeh, so prevedene v italijanščino, nemščino, slovenščino, angleščino, furlanščino in češčino ter vključene v različne antologije: “S poezijo Silvane Paletti - izpovedno, avtentično in dovršeno - postaja rezijanski svet pokrajina izvirnih doživetij za vse tiste, ki jih nagovarjata pesniška govorica in samosvoj glas avtorice, spričo katerih ji v slovenskem pesništvu in kulturi nasploh pripada posebno mesto,” je o pomenu njenega dela še zapisala žirija.

Kritičarka, znanstvenica, antropologinja in doktorica antičnih študij Svetlana Slapšak, rojena leta 1948 v Beogradu, je po mnenju odbora Mira plodovita književnica in borka za enakopravnost spolov. Objavila je več kot 50 knjig, več kot 400 znanstvenih študij in več kot 1000 esejev. Je pronicljiva opazovalka in komentatorka družbenega dogajanja: “Poznavanje obeh klasičnih jezikov, književnosti in kultur ji omogoča poseben pogled na naš tukaj in zdaj, ki ga v številnih esejih in zapisih interpretira kritično, angažirano in brezkompromisno. Njeno obsežno in bogato esejistično in publicistično delo je prepoznavno in cenjeno; v njem se Svetlana Slapšak kaže kot izjemna avtorica, ki slovenski angažirani prostor bogati s svojo nezamenljivo intelektualno držo,” meni žirija.

Nagrado mira so prvič podelili leta 2013. Ime nosi po pisateljici in prevajalki Miri Mihelič. Doslej so nagrado prejele Jolka Milič, Maja Haderlap in Ksenija Jus.

MI


Najbolj brano