Prišli, odigrali, zmagali

Člani Jazz Punt Big Banda iz Tolmina so se minuli konec tedna mudili na Češkem, kjer so se udeležili 16. mednarodnega tekmovanja big bandov v kraju Česká Kamenice. Odšli so na povabilo, ki so ga prejeli ob zmagi na tekmovanju big bandov na Madžarskem pred dvema letoma, in postali absolutni zmagovalci.

Jazz Punt Big Band s pevko Tanjo Srednik je na Češkem 
pometel s konkurenco. Foto: Neža Ipavec
Jazz Punt Big Band s pevko Tanjo Srednik je na Češkem pometel s konkurenco. Foto: Neža Ipavec

ČESKÁ KAMENICE, TOLMIN > Člani tolminske zasedbe Jazz Punt Big Band so se med 19. in 21. junijem udeležili 16. mednarodnega tekmovanja big bandov v kraju Česká Kamenice na Češkem. “Odzvali smo se na povabilo, ki smo ga prejeli ob zmagi na tekmovanju big bandov na Madžarskem leta 2013,” je povedal umetniški vodja in pozavnist Matija Mlakar.

Jazz Punt Big Band so sinoči nastopili v Novi Gorici na 19. mednarodnem srečanju saksofonistov v Sloveniji, jutri igrajo na Mestnem trgu v Idriji, v petek v Sežani na dogodku Mladifest, v soboto pa na festivalu MareziJazz v Marezigah.

V Českih Kamenicah so imeli dva nastopa, in sicer tekmovalni nastop, ki je trajal 20 minut in so ga izvedli v Kulturnem domu Česká Kamenice, ter koncert na glavnem trgu. Tam so se predstavili s programom A Tribute to The Beatles.

V kategoriji big bandov nad 25 let je tekmovalo 11 zasedb iz petih držav, tekmovalni del pa je ocenjevala osemčlanska strokovna mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Felix Slovaček, Jaroslav Bayer, Vaclav Hybš, Thomas Miklos, Radim Smetana, Tomaš Čistecky, Norman Gruneberg in Jaroslav Šip. Ta je big bandom podelila nagrade za najboljše soliste, najboljše sekcije, bronasta, srebrna in zlata priznanja ter najvišje priznanje za absolutnega zmagovalca tekmovanja. Tokrat je slednjega prejel prav Jazz Punt Big Band. “Poleg najvišjega priznanja smo za nagrado prejeli tudi nov altovski saksofon in uradni povabili na festivala big bandov na Madžarskem in Poljskem,” navdušenja ni skrival Matija Mlakar.

Z zmago na tem tekmovanju Jazz Punt Big Band nadaljuje niz uspešnih nastopov v okviru turneje ob njihovi 10-letnici delovanja, na kateri se predstavljajo s programom A Tribute to The Beatles. “Priznanje, ki smo ga prejeli, je potrdilo, da dobro delamo, hkrati pa nam predstavlja izziv za nadaljnje glasbeno ustvarjanje,” je dejal trobentač Miha Vehar.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano