Primorsko petje se pomlajuje

Z 32 koncerti, od tega dvanajstimi v zamejstvu, z več kot 4500 pevci v 210 sestavih ter množico poslušalcev je revija Primorska poje ponovno razkrila, da je petje na Primorskem na obeh straneh meje doma. Sodeluje vse več pevcev, sestavi se pomlajujejo, kakovost rase. V dobri kondiciji se revija pripravlja na 50-obletnico.

Koncert v Trenti so  zaokrožili mladi pevci, združeni v Vokalni skupina Anakrousis pod vodstvom dirigenta Jarija Jarca.
Koncert v Trenti so zaokrožili mladi pevci, združeni v Vokalni skupina Anakrousis pod vodstvom dirigenta Jarija Jarca.  

TRENTA > Kot vsako leto so tudi letos zadnja koncerta revije Primorska poje pripravili istočasno v Informacijskem središču Triglavskega narodnega parka v Trenti in v Zavarhu na drugi strani meje s sporočilom, da Primorci radi pojejo na obeh straneh meje.

V Trenti je program sklenila Vokalna skupina Anakrousis iz Gropade, v Zavarhu Mešani pevski zbor Hrast iz Doberdoba. V Trenti so polno dvorano navdušili še pevke in pevci iz Izole, Slavine, Slapa ob Idrijci, Mirna, Doline in Ubeljskega, v Zavarhu pa so program soustvarjali tudi sestavi iz Goč, Nove Gorice, Sežane in Barkovelj.

Letošnja Primorska poje je zvenela v počastitev 70. obletnice priključitve Primorske, 80. obletnice smrti skladatelja in zborovodje Lojzeta Bratuža in 130. obletnice rojstva skladatelja, zborovodje, glasbenega urednika in kritika Zorka Prelovca. “Slišali smo kar nekaj njunih skladb, obletnica priključitve Primorske pa je spodbudila več domoljubnih pesmi. Revija je potrdila, da so se vsi sestavi oziroma zbori maksimalno potrudili in pripravili ter z veseljem sodelovali. Zahvala gre organizatorjem koncertov na obeh straneh meje. Povsod je vse gladko teklo,” je zadovoljna Monika Kontelj iz Zveze pevskih zborov Primorske. Kot pravi, je ponovno zazvenela primorska samozavest. Razveselilo je 14 novih sestavov, prvič se je predstavilo osem zborovodij. Vključujejo se mlajši pevci, več je sicer deklet, toda tudi fantje in mladi moški se odločajo za petje.

Ugotavlja, da so zborovodje uravnoteženi glede na spol, približno enako je žensk in moških. “Primorska poje rase, v dobri kondiciji se približuje 50. obletnici čez dve leti, na katero se že pripravljamo,“ napoveduje Konteljeva.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano