Primorska je zvenela ljudsko

V dvorani vaškega doma v Jasenu pri Ilirski Bistrici je na volilno nedeljo popoldne izzvenelo regijsko srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Primorske. Številnemu občinstvu se je predstavilo osem pevskih in godčevskih skupin, kot gostje pa tamburaši iz Prekmurja.

Takole so v Jasenu zagodli Rezjanab sasjedi iz Tolmina  Foto: Tomo Šajn
Takole so v Jasenu zagodli Rezjanab sasjedi iz Tolmina  Foto: Tomo Šajn

JASEN > Bistriška izpostava JSKD je v zadnjih letih večkrat gostila bodisi regijsko bodisi območno srečanje pevskih in godčevskih skupin, ki stavijo na ljudsko izročilo. Srečanja so bila doslej nekajkrat v Hrušici, v brkinski vasi Čelje in tudi že v vaškem domu v Jasenu. Goste so s pesmijo najprej pozdravili domači muzikantje, Jasenski kerglci, skupina, ki po svoje sodi v krog godcev ljudskih viž.

Iz severnega dela Primorske sta tokrat nastopila dva predstavnika. Dekliška skupina Bučke čeče (v prostem prevodu bovška dekleta) iz folklornega društva Bovec, stare znanke podobnih srečanj z etnološko noto. Iz Tolmina pa so prišli godci skupine Kulturnega društva Rezjanab sasjedi, živahna glasbena skupina, ki igra na restavriranih glasbilih in je s temperamentnim igranjem požela aplavz številnega občinstva.

Številčnejše pa je bilo zastopstvo pevcev in godcev iz južnega dela Primorske, iz slovenske Istre, s Krasa in Brkinov. Vseh šest skupin je že velikokrat nastopilo na območnih in regijskih srečanjih, nekatere pa so se prepričale uradne ocenjevalce, da so jih povabili tudi na državno prireditev, kjer se vsako leto zbere slovenska elita ljudskega petja in igranja.

Barve bistriške občine so predstavljali Hrušiški fanti, številna pevska skupina, v kateri prepevajo tri generacije Hruščanov in ki je svoj glas ponesla po vsej Sloveniji, v zamejstvo in celo na celino tam spodaj. Stara znanca sta tudi pevska in godčevska skupina KD Mandračiz Kopra. Godčevski trio in ženski pevski kvartet imata dolgo kilometrino uspešnega nastopanja in gojenja ljudskega izročila, pretežno iz slovenske Istre.

Z obmorskih krajev sta prišli še dve skupini, ki tudi stavita na istrsko ljudsko izročilo. Godčevski trio z istrskim bajsom Zingelci iz Kopra in številna mešana pevska zasedba folklorne skupina Val iz Pirana. S Krasa so tudi letos prišli trije godci KD Kraški šopek iz Sežane. Primorskim izvajalcem so se kot gostje pridružili tamburaši iz Črenšovcev v občini Gornja Radgona.

Srečanje je spremljala selektorica dr. Mojca Kovač iz Glasbeno-narodopisnega inštituta ZRC SAZU, ki odloča, katera od primorskih skupin se bo udeležila letošnjega državnega srečanja prihodnji mesec v Zrečah. Za Primorske novice je povedala: “Srečanje v Jasenu je bilo zadnje od šestih, ki so potekala po Sloveniji. V Jasenu sem bila prijetno presenečena nad napredkom skupin, ki sem jih videla in slišala pred dvema letoma, ko sem bila selektorica na Primorskem. Zanjo je značilna lokalna obarvanost, petje pesmi v narečju, igranje na ohranjenih starih glasbilih kot so harmonike trieštine-plonarce, bajsi oprekli, violine, kar ne vidite povsod. V primerjavi z drugimi pokrajinami je na Primorskem veliko več godcev.”

Na vprašanje, če jo je katera od skupin še posebej prepričala in jo bo izbrala za državno srečanje, je Kovačičeva odgovorila, da ji je zelo všeč to, da so primorski godci in pevci izjemno raziskovalni. “Iščejo stare viže in stara glasbila in se ne lotevajo izvedb kar tako. Iz primorske regije bom verjetno izbrala dve skupini, glede na kakovost se ni bati, da ne bi izbrala nikogar.”

Prireditev, ki je trajala skoraj dve uri, je z izbranim besedilom povezovala Iris Dolgan Primc, organizatorju srečanja, ilirskobistriški območni izpostavi JSKD, pa sta se pridružili domače KD Ahecin KS Jasen.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano