Primorci na Lentu

Še do sobote bo Maribor utripal v ritmih tradicionalnega festivala Lent, ki poteka na več kot 20 prizoriščih v vsem mestu. Številne festivalske dni so s svojimi nastopi zaznamovali tudi Primorci.

Tinkara Kovač in Marko Stropnik na odru ob Dravi  Foto: Matjaž Ledinek
Tinkara Kovač in Marko Stropnik na odru ob Dravi  Foto: Matjaž Ledinek

MARIBOR > Tinkari Kovač, letošnji slovenski evrovizijski predstavnici, je mariborska publika zelo naklonjena, za kar se ji je v soboto oddolžila z doživetim koncertom na enem osrednjih prizorišč festivala, Večerovem odru. Tam so že nastopili Zaklonišče prepeva in Elvis Jackson, jutri ga zavzamejo Mef&Narodnoosvobodilni bend. Med drugimi so bili ali še bodo na mariborskih odrih tudi Elda Viler, ZmelKlasikoow, Kapobanda z Markom Hatlakom, komik Perica Jeroković in psiholog dr. Aleksander Zadel, ki bo imel jutri javni govor z naslovom Apokalipsa - zakaj nas je strah.

“Štajerci in Primorci se odlično razumemo. Maribor je nenazadnje tudi malce primorski, saj se je med svetovnima vojnama sem preselilo veliko ljudi iz primorskih krajev, iz Trsta tudi del moje družine,” pravi direktor festivala in Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina, čigar praded Martin Čretnik je bil upravnik Narodnega doma v Trstu v času, ko so ga požgali fašisti.

Lent je multikulturni festival, na katerem se zadnja leta s kulinaričnimi miniaturami na SladoLentu dan ali dva predstavljajo vrhunski slovenski kuharji. Med njimi je letos kar deset primorskih, ob njih pa na mini vinskem festivalu pred najstarejšo trto na svetu svoj pridelek ponujajo vinarji iz vseh slovenskih vinorodnih dežel.

Lent s svojo raznovrstno ponudbo pritegne zelo številčno publiko, tudi veliko turistov iz drugih slovenskih krajev in bližnjih držav. SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano