Prihodnje leto zadnji film Orsona Wellesa

Ob 100-letnici rojstva ameriškega igralca, scenarista, režiserja in producenta Orsona Wellesa maja prihodnje leto naj bi v kinematografe prišel njegov zadnji nedokončani film The Other Side of the Wind. Welles ga je snemal med letoma 1970 in 1976, dokončeval pa ga je vse do svoje smrti leta 1985. Za seboj je pustil približno 40 minut posnetka.

Orson Welles je režiral Državljana Kanea, enega najboljših filmov vseh časov Foto: Central Press
Orson Welles je režiral Državljana Kanea, enega najboljših filmov vseh časov Foto: Central Press

LOS ANGELES > Avtorske pravice za film je uspela pridobiti produkcija družba Royal Road Entertainment iz Los Angelesa, s tem pa se je končala dolgotrajna pravda nad pravicami, v kateri je bila med drugim udeležena tudi Wellesova hči in njegova edina dedinja Beatrice Welles. Več kot 1000 negativov je bilo shranjenih v skladišču v Parizu.

Film, v katerem so zaigrali John Huston, Susan Strasberg, Lilli Palmer, Dennis Hopper in Peter Bogdanovich, naj bi v kinematografe prišel 6. maja 2015, točno na 100-letnico Wellesovega rojstva.

Zgodba zasleduje temperamentnega ostarelega filmskega režiserja Jakea Hannaforda, ki se bori s hollywoodskimi producenti za dokončanje svojega filma. Welles je lik zasnoval po Ernestu Hemingwayju, s katerim se je srečal leta 1937.

Welles je s svojim delom zaznamoval tako gledališče kot radio in film. Na področju gledališča je najbolj prepoznan po produkciji Cezarja (1937), broadwayski priredbi Shakespearovega Julija Cezarja. Za radio je režiral igro Vojna svetov po istoimenskem romanu H.G. Wellsa o domnevni invaziji Marsovcev na Zemljo, ki je postala ena najbolj znanih iger v zgodovini radia.

Gibljivim slikam pa je prispeval Državljana Kanea, enega najboljših filmov vseh časov. Zanj je leta 1942 dobil oskarja za najboljši izviren scenarij. V svoji več kot 50-letni karieri je sicer napisal več kot 50 scenarijev za televizijo in film ter režiral več kot 40 filmov.

STA


Najbolj brano