Poslovil se je Manoel de Oliveira

Danes se je poslovil portugalski režiser Manoel de Oliveira. Star je bil 106 let. Žalostno novico je potrdil njegov producent Luis Urbano.

Danes je pri 106. letih umrl portugalski režiser Manoel de 
Oliveira. Foto: Vir: Wikipedia
Danes je pri 106. letih umrl portugalski režiser Manoel de Oliveira. Foto: Vir: Wikipedia

LIZBONA > Manoel de Oliveira je bil eden od najstarejših še aktivnih režiserjev na svetu. Svoj prvi film, dokumentarec Douro je posnel leta 1931 in je v svoji dolgoletni karieri posnel več kot 50 filmov. Svoja prva dela je naredil v eri nemega filma. Kljub temu je umetnost "filmskega poeta", kot tudi pravijo režiserju, širšemu občinstvu ostala prikrita. Dobičkonosna kinematografija tako ali tako nikoli ni bila njegov cilj.

"Skušam pronicati v kompleksnost stvari - tudi če se ne obeta nikakršen dobiček," je povedal filmar ob svojem 100. rojstnem dnevu.

Oliveira, doma iz Porta, velja za enega najbolj samosvojih in ustvarjalnih evropskih režiserjev. Postavljajo ga v vrsto z imeni, kot so Jean-Luc Godard, Luis Bunuel ali Federico Fellini. Navkljub starosti je vsako leto posnel vsaj po en film.

Med najbolj znanimi filmi Oliveire je Viagem ao principo do mundo (Potovanje na konec sveta), ki je leta 1997 v Berlinu prejel nagrado kritike (FIPRESCI). Marcello Mastroianni je v tem filmu odigral svojo zadnjo vlogo, starajočega se režiserja, alter ega Oliveire.

Njegov zadnji film The old man of Belem je končal leta 2014.

NR


Najbolj brano