Prešernova nagrajenca sta Miki Muster in Andrej Brvar

Nagrade Prešernovega sklada za leto 2015 prejmejo prevajalec Marjan Strojan, skladatelj in saksofonist Jure Pukl, skladatelj Vito Žuraj, akademski slikar Marko Jakše, plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek ter gledališka in filmska igralka Pia Zemljič.

Miki Muster Foto: Andraž Gombač
Miki Muster Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Prevajalec Marjan Strojan nagrado Prešernovega sklada prejme za prevod Canterburyjskih povesti Geoffreya Chaucerja. Strojan je najkakovostnejši in najplodovitejši živeči prevajalec kanonične angleške vezane besede v slovenščino, prejemnik kar dveh Sovretovih nagrad. "Po njegovi zaslugi je eno najpomembnejših del angleške književnosti predstavljeno slovenski javnosti v prevodu, ki je umetniški, izpiljen in jezikovno bogat, obenem pa gladko berljiv in zlahka dostopen tudi današnjemu bralcu," piše v utemeljitvi nagrade.

Prešernovo nagrado za življenjsko delo za leto 2015 prejmeta pionir slovenskega stripa Miki Muster in pesnik Andrej Brvar. Mustrovi stripi in slikanice še danes navdušujejo bralce, sam pa se je s svojimi deli uvrstil v sam vrh slovenske likovne kulture. Brvar bo nagrado prejel za "celoten vrhunski pesniški opus". Miki Muster, po izobrazbi akademski kipar, velja po zaslugi več kot 40 zgodb o Zvitorepcu, Trdonji in Lakotniku za osrednjega predstavnika slovenskega stripa. "Mustrovi stripi vsebujejo spoj precizne obrisne linije, stilizacijo in realistični perfekcionizem, zanesljivo kompozicijo, pregledno kadriranje, brezhibno animacijo likov, stripovsko dinamiko, scenaristično inventivnost in tekoče dialoge," piše v utemeljitvi nagrade. S svojimi risbami je Muster opremil tudi številne slikanice. Andrej Brvar v 45 ustvarjalnih letih je podpisal deset pesniških zbirk. Brvar velja za vitalista, saj se v njegovi poeziji doživetje njegovega življenja "manifestira kot aktivno, fizično, kar se da konkretno zapopadanje čudeža 'vsega živega'"."V mladostnem delu opusa je bil Brvarjev vitalizem 'robusten'. Ko pa se je užitek v osvojitvi zdajšnjega trenutka, ki kot totaliteta življenja v vsej nazornosti zaživi s pesniškim poimenovanjem, srečal z zavestjo o minljivosti, se je robustnost obrusila do krhkosti," je pojasnjeno v utemeljitvi nagrade.

Malo Prešernovo nagrado prejmeta letos kar dva ustvarjalca s področja glasbe. Skladatelj in saksofonist Jure Pukl za ustvarjanje džezovske glasbe v zadnjih dveh letih in za številne nastope ter sodelovanja z mednarodno priznanimi umetniki. Pukl je po presoji žirije sklada kot izvajalec in avtor ambasador slovenske kulture v svetu: "V njegovem ustvarjanju je čutiti progresivni, avantgardni džez, deloma svobodni, 'free' džez in tudi značilnosti impresionistične sodobne glasbe. Njegove veščine saksofonske tehnike, izjemen talent in apetit po novih glasbenih spoznanjih ga vodijo v sam vrh svetovne džezovske elite."

Skladatelj Vito Žuraj, ki sodi v mlajšo slovensko skladateljsko generacijo, je žirijo prepričal s kakovostnim in odmevnim glasbenim opusom minulih dveh let. "Z nadarjenostjo, delovno vnemo, strastnim raziskovalnim duhom in zavzetim iskanjem novih glasbenih svetov si je Žuraj ustvaril samosvoj, a že razpoznaven glasbeni jezik, ki je sinteza znanja kompozicije in glasbene informatike. S to, samo njemu lastno govorico se je začel njegov bliskoviti vzpon v sodobne skladateljske vrhove; ne le slovenske, tudi svetovne," med drugim piše v utemeljitvi.

Akademski slikar Marko Jakše malo Prešernovo nagrado prejme za slikarske razstave v zadnjih dveh letih. Jakše je leta 1987 diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in kmalu opozoril nase s presenetljivimi metaforami evropskih civilizacijskih usedlin, ki jih je zajemal iz človekove podzavesti. "Njegova slikarska interpretacija motiva, za nekatere baladna ali melanholična, za marsikatero oko pa izzivalna, vznemirja tudi nepripravljenega opazovalca," je presodila žirija in dodala, da Jakše "sodi med najbolj samosvoje slovenske umetnike širšega časovnega razpona in med redke, ki izpolnjujejo dva temeljna pogoja za prepričljivo umetniško poslanstvo: zna in ima kaj povedati".

Plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek nagrado prejmeta za avtorsko plesno stvaritev Duet 014 ter za umetniško zasnovo in realizacijo plesnega projekta Korak v dvoje po Pii in Pinu. Hribarjeva in Luštek slovita po številnih skupnih avtorskih projektih. Za Duet 014 v utemeljitvi piše: "Umetniški projekt, za katerega lahko rečemo, da izraža in predstavlja ognjemet neskončnega bogastva in pestrosti pristnega, naravnega odnosa med moškim in ženskim bitjem, Rosano in Gregorjem." Projekt Korak v dvoje po Pii in Pinu pa je po zapisu žirije iz poklona v spomin Mlakarjevima skozi ustvarjalni vrtinec in prepletanje najrazličnejših plesnih zvrsti in energij "prerastel v očarljivo lepo in ganljivo umetniško zaokroženo delo,..., v odo plesno-gledališki umetnosti".

Gledališka in filmska igralka Pia Zemljič nagrado prejme za vloge Pie v predstavi Zapiranje ljubezni, Vodje v predstavi Krči in Nathalie Oppenheim v predstavi Kako poveš, kar si odigral ter Jasne v filmu Panika. Zemljičeva je zablestela s fascinantno energijo, ki že dve desetletji privlači pozornost občinstva in kritike. "Njen igralski razpon je izjemno širok, pokazala se je kot avtentična junakinja klasičnega repertoarja, istočasno pa do popolnosti tolmači vloge sodobnih mladih žensk. Z lahkoto in virtuoznostjo zleze v kožo fatalne zapeljivke, romantične ženske ali z nevrozami moderne družbe destabilizirane persone," piše v utemeljitvi.

STA


Najbolj brano